Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Belg legde in april van dit jaar 60 procent minder kilometers af

De lockdown die in april van dit jaar van kracht was om de verspreiding van het coronavirus in te perken, had zware gevolgen op onze mobiliteit. De Belgen legden tijdens die maand 60 procent minder kilometers af dan tijdens een normale aprilmaand, zo heeft het Federaal Planbureau berekend. Opmerkelijk: de impact van telewerk mag niet overschat worden.

 1. Langetermijneffect van lockdown op mobiliteit "niet spectaculair"

  Langeter­mijn­ef­fect van lockdown op mobiliteit "niet spectacu­lair"

  In de eerste maanden van de coronacrisis hebben de Belgen hun mobiliteitsgedrag massaal aangepast, maar op lange termijn zal die aanpassing "niet spectaculair" zijn. Dat besluit de FOD Mobiliteit uit een bevraging bij 2.000 Belgen, naar hoe ze zich verplaatsen voor, tijdens en na de lockdown. Ja, vele Belgen hebben zich voorgenomen om meer te fietsen en wandelen, maar dat vertaalt zich eerder in extra recreatieve verplaatsingen. De vervoersmodi die we gebruiken voor de meer essentiële verplaatsingen, zullen globaal dezelfde zijn als voor de crisis, al zal er inderdaad wel een lichte stijging zijn van fietsers en voetgangers, en dat ten nadele van het openbaar vervoer.
 2. Eigen Kweek, van fictie naar realiteit: zoon dwingt familie en kennissen om 5 jaar lang cannabis te kweken
  PREMIUM
  Gent/Evergem/Assenede

  Eigen Kweek, van fictie naar realiteit: zoon dwingt familie en kennissen om 5 jaar lang cannabis te kweken

  Het was een drukke woensdagnamiddag in de correctionele rechtbank van Gent. Maar liefst 12 beklaagden stonden terecht voor het bezitten, telen en invoeren van cannabis in en rond Gent. Spilfiguur Boy V. B. (33) uit Assenede overtuigde onder andere zijn ouders, ex-schoonouders en (ex)partners om mee in zijn drugsproject te stappen. Na intens politieonderzoek konden verschillende plantages opgerold worden. Voor Boy V.B. vorderde de procureur een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 24.000 euro.
 3. Vlaams Belang-parlementslid De Reuse vindt dat terugkerende Syriëstrijders “nekschot” verdienen

  Vlaams Be­lang-parlements­lid De Reuse vindt dat terugkeren­de Syriëstrij­ders “nekschot” verdienen

  Vlaams parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) vindt dat terugkerende Syriëstrijders niet welkom zijn in België, maar een “nekschot” verdienen. Dat heeft hij zich laten ontvallen tijdens een discussie in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. Verschillende politici reageerden intussen verontwaardigd op het voorval. Zo noemt staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de uitspraak “akelig”.