Getty Images/Tetra images RF
Volledig scherm
© Getty Images/Tetra images RF

Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen

De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021.

13 reacties

  • maria lucia vandenborre

    2 maanden geleden
    De staat is altijd bij de eerste om taksen aan te rekenen, zelfs als je achteraf verlies maakt!
  • LUDWIN DE LATHOUWER

    2 maanden geleden
    Terwijl iedereen zijn centen ziet verdampen ligt de overheid in zijn luie stoel de extra miljarden te tellen. En het ergste is dat ze het via deuren en ramen terug buiten gooien. Het loopt niet mis met hun inkomsten maar met hun uitgaven. Het wordt tijd dat de uitgaven eens doorgelicht worden door bewindvoerders en economen. Is daar eigenlijk serieuze controle op? Wat gebeurd er als een federale overheidsdienst zijn financieel boekje te buiten gaat?
  • herman de wachter

    2 maanden geleden
    De enige vraag is op welk kapitaal hebben zij dit betaald? Verder hoeveel in % bedraagt dit op hun winst in verhouding tot de fiscale afhouding op arbeid wat tussen 34% en 55% .m.a.w in hoevere dragen zij bij aan de gemeenschap in verhouding tot werkende.
  • Marlene De Smedt

    2 maanden geleden
    5,6 miljard = effectentaks, roerende voorheffing en beurstaks samen. Op welke massa? Winst? Percentage van de effectentaks is identiek aan vorig jaar, slechts 0,15% op een portefeuille van minimum 1 miljoen De beurstaks bracht minder op. De roerende voorheffing is het grootste deel van die 5,6 miljard. Dit toont waarschijnlijk aan dat er meer belegd wordt en men vaker kiest voor risico.
  • Marc Vinck

    2 maanden geleden
    Mooi bedrag dat komt van de zogenaamde rijken. En toch stijgen de schulden onder Vivaldi met miljarden en ontspoort de begroting. Zo'n stel onbekwame ministers.
  1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
    Gouden Formule 1
    6

    Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

    Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
  2. Tuin- en landschapsarchitect leert ons voedselbossen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinderen nog van zullen eten?”
    PREMIUM
    4

    Tuin- en landschaps­ar­chi­tect leert ons voedselbos­sen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinde­ren nog van zullen eten?”

    Hij leerde ons het gazon niet te maaien en de herfstbladeren te laten liggen. Tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger (29) wil ons nu leren een eigen voedselbos aanleggen. Omdat zo’n voedselbos landbouw met natuur verzoent, de klimaatverandering en de impact ervan verzacht én de ecosystemen herstelt. En ja, dat lukt ook in jouw bescheiden (stads)tuin.
  3. “De erfbelasting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater
    PREMIUM

    “De erfbelas­ting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater

    Belastingen zorgen ervoor dat je een deel van je vermogen moet afstaan aan de overheid. Je zou dus denken dat de ‘erfbelasting’ betekent dat de erfenis die je krijgt kleiner wordt, maar dat je er altijd wel iets van overhoudt. Maar dat is niet altijd het geval. Het is goed mogelijk dat je meer moet betalen dan je erft, zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen. Ze legt uit hoe dat kan en hoe je dat risico vermijdt.