Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Volledig scherm
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). © BELGA

Beke zet nieuwe regels voor zorgbudget on hold

Sinds de komst van de nieuwe screening voor het zorgbudget valt meer dan één op de vier zwaar zorgbehoevenden uit de boot. Dat is meer dan verwacht, en daarom laat bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) onderzoeken wat er aan de hand is. In de tussentijd gaat de nieuwe screening de koelkast in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

 1. MS-patiënte Céline klaagt kafka rond zorgbudget aan: “Krijg geen premie voor lift omdat ik nog niet elke dag in rolstoel zit”
  PREMIUM
  Dendermonde

  MS-patiënte Céline klaagt kafka rond zorgbudget aan: “Krijg geen premie voor lift omdat ik nog niet elke dag in rolstoel zit”

  Céline Willems, 27-jarige MS-patiënte, ontroerde recent nog kijkers in het programma ‘Hoe Zal ik het Zeggen’ door haar ouders te bedanken, maar voert ondertussen wel een gevecht tegen bureaucratie en regeltjes. Een aanvraag om een premie voor een lift in haar woning werd geweigerd. “Ook al is geweten dat mijn ziekte alleen maar erger wordt en ik toch definitief in een rolstoel zal belanden”, zegt de jonge vrouw. “Maar naar de toekomst wordt blijkbaar niet gekeken.”
 2. “Weken onderhandelen om plasje water op badkamervloer op te dweilen”: samenwerking met zorgverlener Zewopa stopgezet na klachten bewoners
  PREMIUM
  zwijndrecht

  “Weken onderhande­len om plasje water op badkamer­vloer op te dweilen”: samenwer­king met zorgverle­ner Zewopa stopgezet na klachten bewoners

  Woekerprijzen. Wurgcontracten. Er klinken zware beschuldigingen aan het adres van de vzw Zewopa dat zorgassistentie verleent aan mensen met een lichamelijke beperking. Woonpunt Schelde-Rupel heeft daarom de samenwerking stopgezet. Volgens bewoners Els Deferme en Jimmy Waem werd de helft van alle hulpvragen zelfs botweg geweigerd. “Op den duur betaalden we dat dan maar zelf met dienstencheques.” Zewopa zelf houdt het op een verschil in visie.