Karolien Coenen
Volledig scherm
© Karolien Coenen

Beke lanceert oproep aan twintigers: “Meld je aan op Qvax, reële kans je vaccinatie weken te versnellen”

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) roept zo veel mogelijk twintigers op om zich op de Qvax-reservelijst te zetten, om zo sneller gevaccineerd te worden, al dan niet met het Johnson & Johnson-vaccin. Gisteren werd aangekondigd dat jongeren zich vanaf 16 juni vrijwillig zullen kunnen aanmelden voor dat vaccin waar maar één prik voor nodig is.

 1. 1 op de 4 LGBTQ+-personen krijgt te maken met fysiek geweld: “Een verontrustend cijfer”
  Play

  1 op de 4 LG­BTQ+-personen krijgt te maken met fysiek geweld: “Een verontrus­tend cijfer”

  Woensdag start de Antwerp Pride, een groot feest dat nog tot zondag duurt om de LGBTQ+-gemeenschap te vieren. Maar wat betreft aanvaarding van holebi’s en transgender personen is er nog heel wat werk aan de winkel: dat blijkt uit een enquête die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws organiseerden bij 1.000 Vlamingen over de houding tegenover personen uit de LGBTQ+-gemeenschap (holebi’s, trans personen, queer mensen en anderen). We hebben het bijvoorbeeld moeilijker met twee mannen die hand in hand over straat lopen dan twee vrouwen, en geweld tegenover holebi’s is nog steeds schering en inslag.
 2. Slechts 10 procent van de gemeentes heeft hemelwaterplan: “Nood aan krachtdadig beleid, verankerd in wetgeving”

  Slechts 10 procent van de gemeentes heeft hemelwater­plan: “Nood aan krachtda­dig beleid, verankerd in wetgeving”

  Slechts 10 procent van de Vlaamse gemeentes heeft een hemelwaterplan. Dat blijkt uit cijfers die Groen parlementslid Mieke Schauvliege opvroeg bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Zo'n hemelwaterplan omvat alle initiatieven van een lokaal bestuur om regenwater lokaal te hergebruiken of te infiltreren in de bodem. "Het uitwerken van een hemelwaterplan is vandaag een vrijblijvende suggestie voor gemeentes. Daardoor is het plan van heel wat gemeentes ontoereikend", zegt Schauvliege.