Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © BELGA

Behandelen we Covidpatiënten nu anders dan aan begin pandemie? Longarts Bart Lambrecht: “We gebruiken medicijnen zo oud als de straat”

Er is één groot verschil tussen de recente en eerdere behandeling van Covid in ons land: de medicijnen die gebruikt worden om patiënten erbovenop te helpen. Niet alleen preventief zijn er heel wat meer mogelijkheden, maar ook hevige infecties worden nu met specifieke medicijnen aangepakt. Medicijnen die soms zo oud zijn als de straat, of middelen gemaakt met lama-antilichamen.

10 reacties

 • Hubert Van Damme

  6 maanden geleden
  Worden deze bevindingen doorgegeven aan de andere hospitalen of moet iedereen zijn plan trekken en hopen op het beste
 • Claudia Sels

  6 maanden geleden
  Gezonde leefstijl en minder medicijnen, maar dat is tegen de schenen schoppen van veel zakkenvullers.
 • Peter Van Dam

  6 maanden geleden
  Ben tot nog toe gespaard gebleven van het virus terwijl ik een auto-immuunziekte heb. De gezonde mensen rond mij allemaal al 2 maal besmet geweest. Medicijnen en vaccins zijn één ding, maar ontsmetten en masker dragen iets anders. Ondanks de remmen in de auto draag je toch ook nog altijd je gordel, niet? Wel, ik draag mijn masker nog altijd en de rest in mijn omgeving niet. Ik gebruik nog altijd anti-bacteriële zeep elke keer ik onder de mensen geweest ben, mijn omgeving niet. En ik zie het nut!
 • MARLEEN WAUBEN

  6 maanden geleden
  Ik weet niet waarmee ik allemaal behandeld werd toen ik aan de beademing in de coma lag. Maar 750 euro moest ik zelf ophoesten aan niet terugbetaalbare medicatie. De ziekenkas 52.000 euro..
 • Axel Leyman

  6 maanden geleden
  Planten kruiden alias natuur is alles te vinden stop met de nummers te sponsoren !
 1. De Croo: “Logisch dat we steunmaatregelen voor energie gaan afbouwen”
  220

  De Croo: “Logisch dat we steunmaat­re­ge­len voor energie gaan afbouwen”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in ‘VTM NIEUWS’ gezegd dat de steunmaatregelen voor energie, zoals het sociaal tarief, in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met corona ook hebben gedaan.”
 2. “Ik heb wapens voor het lichaam van Ali”: mannen die restaurant van drugsconcurrent onder vuur nemen krijgen 7 jaar cel
  PREMIUM
  Deurne/Antwerpen

  “Ik heb wapens voor het lichaam van Ali”: mannen die restaurant van drugscon­cur­rent onder vuur nemen krijgen 7 jaar cel

  Tien verdachten van de aanslag op The Pasta House in Deurne zijn deze ochtend veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot zeven jaar. Die horecazaak op de Turnhoutsebaan werd in augustus 2020 onder vuur genomen. Het restaurant was eigendom van Ali O., een concurrent in het Antwerpse drugsmilieu. De kopstukken Bilal B., Mohamed N. en Nederlander Isaac B. kregen de zwaarste straffen van zeven en zes jaar. Een reconstructie.
 1. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 2. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 3. Elk weekend 3 stomdronken tieners op spoed: waarom de eerste alcoholkliniek voor jongeren geen seconde te vroeg komt
  PREMIUM

  Elk weekend 3 stomdron­ken tieners op spoed: waarom de eerste alcoholkli­niek voor jongeren geen seconde te vroeg komt

  In Nederland bestaan ze al langer, maar dit voorjaar opent de eerste alcoholkliniek voor minderjarigen in ons land. Dat komt geen moment te vroeg, want elke week worden alleen al in de Antwerpse ziekenhuizen drie tieners opgenomen met een alcoholvergiftiging. “De jongste was 11 jaar”, zegt onderzoeker Hanna van Roozendaal. De ‘alcoholpoli’ moet daar iets aan veranderen. Maar hoe doe je dat? “Voor een goed gesprek wachten we op ‘het gouden uur’.”