“Behandeld als een crimineel”: Marokkaanse studente die familie wil bezoeken belandt elf dagen in gesloten centrum van Steenokkerzeel
Een Marokkaanse studente die familie wilde komen bezoeken, heeft na haar landing in Charleroi elf dagen in een gesloten centrum moeten doorbrengen. Volgens de douane had Ouiam Ziti te weinig geld op zak en was haar toeristenvisum niet in orde. Niets van aan, oordeelt zij zelf. “Ik wilde Nieuwjaar vieren met mijn familie, maar ik werd behandeld als een crimineel. Hier ga ik een trauma aan overhouden”, klinkt het.
Ziti studeert aan de universiteit van Iași (Roemenië), waar ze inmiddels in het vierde jaar tandheelkunde zit. In eerste instantie wilde ze enkel een blitzbezoek brengen aan haar tweelingbroer in Lille, maar Covid-19 besliste er anders over.
“Ik had een tijd op voorhand twee vliegtuigtickets gekocht”, vertelt Ziti aan onze collega’s van 7sur7. “Op 13 december zou ik landen in Charleroi, de dag erna wilde ik al naar Marokko vliegen. Mijn thuisland sloot toen echter de grenzen, uit schrik voor omikron. Ik besloot toch maar naar België te reizen, zodat ik met mijn broer de feestdagen kon doorbrengen.”
Schengenvisum
Vanuit Iași vertrekken ook vluchten naar Parijs. Ziti koos echter voor Charleroi omdat die luchthaven het dichtst bij Lille ligt en het er ook niet zo druk is. Haar Schengenvisum zou hiervoor wel volstaan, dacht ze. “Ik reis er al jaren mee en nooit heb ik problemen ondervonden.”
Met zo’n visum mogen reizigers maximaal negentig dagen in de Schengenzone verblijven. Het document moet aangevraagd worden in het land van het belangrijkste reisdoel, in dit geval Frankrijk dus. De toegang mag wel geweigerd worden als de passagier niet kan bewijzen dat hij de reis kan bekostigen (45 euro per dag; nvdr). Hij moet ook een goede uitleg voor zijn verblijf hebben.
Tien euro
Daar loopt het blijkbaar fout voor Ziti. “De douanier vroeg bij wie ik zou verblijven. Ik antwoordde dat ik eerst mijn nonkel in Brussel zou bezoeken. Na een dag of twee zou hij me met de auto naar mijn broer in Lille brengen. Meer dan tien euro had ik niet op zak, maar ik had natuurlijk wel bankkaarten bij. Volgens de douanier telde dat echter niet. Ik belde vervolgens naar mijn oom, die meteen borg wilde staan voor mij. Maar het haalde allemaal niets uit: ik was niet welkom op het Belgische grondgebied.”
Een van de douaniers liet naar verluidt ook niet na om nog een ‘grapje’ te maken. “’Je studeert tandheelkunde, zei hij. Dat treft, ik heb een gaatje. Misschien kunnen we iets regelen’.”
Ziti werd daarna door twee agenten naar een klein kamertje gebracht. Ze moest haar gsm afstaan en kreeg urenlang niets te eten. “Ik had sinds mijn vertrek niet meer geslapen en werd overmand door stress. Ik kreeg paniekaanvallen en maakte me ook zorgen om mijn vader: hij is hartpatiënt en had al zo lang niets meer van mij gehoord.”
Hard verdict
Zeven uur na de landing velde de Dienst Vreemdelingenzaken een hard verdict: haar visum zou ingetrokken worden en ze moest overgebracht worden naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. “Ze voldeed niet aan de voorwaarden om ons land binnen te mogen”, legt woordvoerder Dominique Ernould uit. “Volgens haar verklaring zou ze 22 dagen in België blijven (iets wat Ziti ten stelligste tegenspreekt; nvdr). In dat geval mag het toeristenvisum niet door Frankrijk afgeleverd worden. Uit het douanerapport blijkt bovendien dat ze niet voldoende financiële middelen had.”
“Het enige wat ik verklaard heb, is dat ik op 3 januari zou terugkeren naar Roemenië”, riposteert de studente. “Dat ticket was ook al gekocht. Maar na een kort bezoek aan mijn oom wilde ik wel degelijk naar Lille rijden om mijn broer te zien.”
“Psychologisch een wrak”
In het gesloten centrum bleef Ziti zes dagen lang in haar kamer. “Ik zat voor alle duidelijkheid niet in isolatie, maar psychologisch was ik een wrak. Al mijn bezittingen, waaronder een medicijn voor mijn hartprobleem, waren in beslag genomen. Als ik naar buiten wilde, moest ik op voorhand een personeelslid verwittigen. Ik kreeg een ander geneesmiddel voor mijn hart, maar daar kreeg ik door een allergische reactie uitslag van.”
Ziti tekende dringend beroep aan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, waardoor ze haar uitzetting uit België kon tegenhouden. Op de dag van de uitspraak bleek er echter plots geen chauffeur beschikbaar. Haar beroep werd afgewezen omdat ze niet aanwezig was.
“Waarom zo vernederd?”
De studente had er nu genoeg van: ze besliste op 24 december zelf terug te keren naar Roemenië. “Drie agenten hebben mij tot in het vliegtuig begeleid. Ook dat vliegtuigticket had ik zelf gekocht, maar toch word ik voor de ogen van andere passagiers behandeld als een crimineel. Waar had ik die vernedering aan verdiend?”
“Op deze manier heb ik in volle examenperiode elf dagen verloren. Ik heb tegenwoordig last van hartkloppingen en ik slaap ook veel moeilijker.”
Carrière
Ziti hoopt nu vooral dat de hele kwestie haar carrière niet in de weg zal staan. “Ik ben opnieuw in beroep gegaan, via de normale weg deze keer. Als de uitspraak bevestigd wordt, mag ik ook vier jaar Frankrijk niet meer binnen. Er liggen echter al stages vast in Le Havre en Parijs.”
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi heeft de kwestie intussen al besproken in een parlementaire commissie. Hij probeert de situatie nu zo veel mogelijk te sussen. “Als alles volgens de regels blijkt verlopen te zijn, blijft ze welkom in Frankrijk én België”, klinkt het. Kamerlid Simon Moutquin (Ecolo) wil graag een procedure starten bij het Comité P om de handelswijze van de agenten in deze zaak onder de loep te nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een op vijf jongeren kampt met psychische stoornis: Vlaamse Jeugdraad adviseert nieuwe aanpak rond mentaal welzijn
Er is nood aan een masterplan dat inzet op preventie en vroegdetectie van mentale problemen binnen het onderwijs en de vrije tijd. Die oproep lanceert de Vlaamse Jeugdraad woensdag. Aanleiding zijn cijfers van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, waaruit blijkt dat een op de vijf jongeren met een psychische stoornis kampt en de wachtrijen voor hulp eindeloos lang zijn. -
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
PREMIUM4
Tuin- en landschapsarchitect leert ons voedselbossen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinderen nog van zullen eten?”
Hij leerde ons het gazon niet te maaien en de herfstbladeren te laten liggen. Tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger (29) wil ons nu leren een eigen voedselbos aanleggen. Omdat zo’n voedselbos landbouw met natuur verzoent, de klimaatverandering en de impact ervan verzacht én de ecosystemen herstelt. En ja, dat lukt ook in jouw bescheiden (stads)tuin. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Vier Franse vrienden fietsen samen grootste Strava-tekening ooit: dinosaurus van 1.025 kilometer
Vier Franse vrienden hebben samen de grootste Strava-tekening ooit gemaakt. Hiervoor heeft het viertal een fietsroute gemaakt van zo’n 1.025 kilometer en zat voor dit record maar liefst 44 uur op de fiets. De Fransmannen maakten deze rit eind vorig jaar in het centrum van Frankrijk, maar hun ‘velociraptor’ wordt nu ook officieel erkend als grootste Strava-tekening door Guinness World Records. -
PREMIUM
Lichamen van bejaard koppel pas weken na overlijden ontdekt: “Licht in keuken brandde al zeker 10 dagen aan één stuk, zowel overdag als ’s nachts”
De hulpdiensten hebben maandag de levenloze lichamen aangetroffen van twee vereenzaamde bejaarde mensen in hun huis in de Van Eepoelstraat in Beveren. Het echtpaar was al minstens tien dagen overleden. Alles wijst op een natuurlijk overlijden.Beveren -
Griep weer onder epidemische drempel
Het aantal huisartsraadplegingen voor griep is in de week van 13 tot 19 maart weer onder de epidemische drempel gedaald, zo meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Dat betekent nog niet het einde van de epidemie: daarvoor moet de indicator twee weken onder de drempel blijven.