Bedreiging Van Quickenborne: vierde verdachte nog op de vlucht
Aan het huis van onze minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), is een auto met Nederlandse nummerplaten aangetroffen. Daarin lagen onder meer een zwaar vuurwapen, spanriemen en brandbaar materiaal. Er zijn drie verdachten opgepakt die zouden gelinkt worden aan het Nederlandse drugsmilieu. Een vierde verdachte is nog op de vlucht. Maar waarom wordt Van Quickenborne geviseerd?
Lees alles over de bedreigingen en verhoogde waakzaamheid voor minister Van Quickenborne in ons dossier
“Onze minister van Justitie helpt natuurlijk mee om die strijd tegen die drugsmaffia op te voeren”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Rosalie Pieters. “Je hebt bijvoorbeeld het gekende dossier van SKY ECC, waarbij het gerecht erin is geslaagd om versleutelde telefoons te kraken die drugscriminelen gebruikten om informatie uit te wisselen.” Volgens Pieters zorgde dat voor heel wat informatie en voor heel wat arrestaties, ook tot in Nederland.
“Onze minister van Justitie gaat ook naar het buitenland. Hij is in de Verenigde Arabische Emiraten verdragen gaan ondertekenen, waardoor ook grote drugsbaronnen kans lopen om opgepakt te worden. En dat zal waarschijnlijk voor onvrede hebben gezorgd in het drugsmilieu”, aldus Rosalie Pieters aan VTM NIEUWS.
Verdachten
De politie kon intussen drie verdachten (20, 29 en 48 jaar oud) vatten in het Nederlandse Den Haag. Een vierde verdachte is nog op de vlucht. Speurders vermoeden dat ze de minister wilden ontvoeren, omdat er in het aangetroffen voertuig bij zijn huis naast wapens ook spanriemen werden gevonden.
Voorlopig heeft Van Quickenborne enkel via sociale media gereageerd. “Als vader gaat mijn eerste bezorgdheid op dit moment uit naar mijn vrouw en kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen, maar moeten er wel mee de gevolgen van dragen. Elke ouder zal begrijpen dat dit zwaar om dragen is. We proberen de kinderen zoveel mogelijk af te schermen van wat er gebeurt. (...) We zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger”.
Vanavond vindt het bal van de burgemeester plaats in Kortrijk. Er worden tweeduizend bezoekers verwacht, maar Van Quickenborne zal niet aanwezig zijn. De minister bevindt zich momenteel op een veilige, onbekende plaats.
“Dit is onthutsend”, reageert premier Alexander De Croo aan VTM NIEUWS. “Zoiets is in ons land nog nooit gebeurd. Het moet angstaanjagend zijn voor hem en zijn gezin, maar we gaan ons niet laten intimideren. Integendeel. Dit bewijst dat we juist zaten. We gaan alles doen om het onderste uit de kan te halen.”
Georganiseerde misdaad
“We hebben hier te maken met georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met internationale drugssmokkel”, verduidelijkt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. De opdrachtgevers zitten wellicht in het buitenland, zoals in Turkije en Dubai. Politie en justitie weten sinds het kraken van SKY ECC dat er filmpjes worden verspreid van folteringen en executies. Dit is crime as a service, misdaad als een dienstverlening, waarbij een bedrag wordt gegeven aan iemand die een job aanneemt en uitvoert. Dit doet denken aan de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Daar had je ook een opdrachtgever, tussenpersonen en een uitvoerder.”
Het aantal mensen onder politiebescherming stijgt jaar na jaar. “We mogen niet vergeten dat de internationale drugssmokkel een miljardenbusiness is. Criminelen doen er alles aan om zaken te beschermen en dat doen ze door journalisten, magistraten, politie en politici te intimideren. Deze ontvoering is verijdeld, maar het signaal is gegeven dat niemand veilig is voor georganiseerde misdaad”, luidt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eerste geval van dollekoeienziekte in twaalf jaar in Nederland: “Maar je kan zeker nog veilig rundsvlees eten”
In Nederland is na twaalf jaar opnieuw de dollenkoeienziekte vastgesteld. Die ziekte kan een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een voor de mens dodelijke hersenziekte. “Maar we kunnen zeker nog veilig rundsvlees eten”, zegt Hélène Bonte van voedselveiligheidsagentschap FAVV. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
Premier De Croo noemt dreiging ten aanzien van Van Quickenborne “totaal onaanvaardbaar”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) noemt de dreiging ten aanzien van minister van Justitie en partijgenoot Vincent Van Quickenborne “totaal onaanvaardbaar”. Hij had al contact met Van Quickenborne en leeft mee met zijn gezin, zegt hij. -
-
Dader mesaanval Brussels metrostation zat drie keer in psychiatrie met bipolaire stoornis. Psychiater Sabine Wyckaert legt uit wat de aandoening net is
-
Ontploffing en brand bij bio-ethanolproducent BioWanze, situatie onder controle
Op de site van bio-ethanolproducent BioWanze, in het Luikse Wanze, heeft zich vanavond een ontploffing voorgedaan. Er is ook brand uitgebroken, maar die is intussen onder controle. Dat meldt de plaatselijke hulpverleningszone. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
5
Vlaams Parlement dringt aan op "toekomst zonder dierproeven”
Het Vlaams Parlement dringt er bij de Vlaamse regering op aan om werk te maken van een “toekomst zonder dierproeven”. Dat staat in een voorstel van resolutie van parlementsleden Gwenny De Vroe (Open VLD), Sofie Joosen (N-VA) en Tinne Rombouts (CD&V) die woensdag is goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.