Bart De Wever (N-VA) messcherp voor Egbert Lachaert (Open Vld): “Hij heeft mij vanaf dag 1 zeer actief gesaboteerd”
PolitiekN-VA-voorzitter Bart De Wever is “echt boos” over de Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en CD&V die in de startblokken staat. “Dat is democratisch totaal onverantwoord en een ramp voor Vlaanderen”, zei De Wever in de studio van VTM Nieuws. Vooral Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert moet het ontgelden.
Delen per e-mail
“Ik ben niet verrast, moet ik zeggen”, aldus De Wever over de paars-groene coalitie met CD&V die momenteel geboetseerd wordt. “Toen ik voelde dat het mes in mijn rug werd geschoven, was dit het enige alternatief en dan weet je dat dit er wel komt.”
Dag één na de verkiezingen in 2019 ging De Wever er nog van uit dat hij een akkoord met de PS zou moeten sluiten. Vele rondes later in de formatiecaroussel zijn de Vlaams nationalisten niet meer aan zet. De socialistische familie kan hij niets verwijten, zegt de N-VA-voorzitter. “Het zijn mijn centrumrechtse bondgenoten in Vlaanderen die mij laten vallen, de VLD (Open Vld, nvdr.) in de eerste plaats.” Volgens De Wever heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert hem “vanaf de eerste dag zeer actief gesaboteerd”.
“En nu krijgen we een regering waar de twee grootste partijen niet in zitten. Ik ken geen enkel democratisch land in de wereld waar dit gebeurt.”
Lachaert
Afgelopen vrijdag liet preformateur Lachaert bij VTM Nieuws nog aanvoelen dat het de eigen fout van N-VA is dat de partij aan de zijlijn staat. Maar die bal kaatst De Wever keihard terug.
“Ik heb urenlang aan meneer Lachaert toegelicht wat er in dat paars-geel (met N-VA, socialisten, christendemocraten en liberalen, nvdr.) akkoord stond, ook sociaal-economisch. Hij is diezelfde dag nog beginnen te spinnen, on en off the record naar de media dat het een links en communistisch akkoord was. Hij is dat in de grond beginnen boren. Dan heeft hij een tegennota geschreven met Bouchez (MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, nvdr.) om ons ook nog eens te torpederen. Én hij is stiekem met Groen en Ecolo gaan onderhandelen om ons te torpederen.”
Waarna De Wever nog eens fijntjes de uitspraak van Lachaert vanonder het stof haalt, waarin die zei dat Ecolo hem enkel kon bekoren als de Franstalige groenen hun programma ‘ritueel zouden verbranden’.
De N-VA-voorzitter is naar eigen zeggen benieuwd wat “zij er nu gaan uit sleuren”. Hij vermoedt dat het afgelegde parcours is gebruikt om de bevolking murw te slaan en “rijp te maken voor ‘een’ regering”. “Mensen zullen nu opgelucht zijn: er is eindelijk ‘een’ regering. Maar dat het compleet het tegenovergestelde is van de verkiezingsuitslag, dat is men vergeten”, aldus De Wever.
CD&V vs N-VA
CD&V en N-VA leken maandenlang aan elkaar vastgeklikt, maar afgelopen week zetten de christendemocraten dan toch de deur open voor een deelname aan een regering zonder N-VA. Volgens De Wever beseft CD&V dat “dit nefast is”, maar heeft de partij “heel veel angst voor verkiezingen of oppositie”.
De uitgestoken hand van CD&V-voorzitter Joachim Coens dit weekend naar de andere partijen, en dus ook naar N-VA, om een staatshervorming mee te helpen uitdenken met het oog op België 2.0 brengt De Wever niet in vervoering. “Ik geloof daar geen snars van”, waarna het N-VA-kopstuk ook MR-voorzitter Bouchez een stevige veeg uit de pan geeft. “Dat is een man die van meet af aan alles heeft gesaboteerd en waarmee je géén staatshervorming gaat onderhandelen. En dan zwijg ik nog over Ecolo, die een programma heeft dat daar al helemaal haaks op staat.”
Vlaamse regering
Mocht er een Vivaldi-coalitie uit de bus komen, dan betekent dit dat N-VA op federaal niveau moet oppositie voeren tegen CD&V en Open Vld. Net de twee partijen waarmee N-VA in Vlaanderen een regering vormt. Of die tweespalt in de praktijk haalbaar is, “zal moeten blijken”, zegt de voorzitter. Hij wijst erop dat de Vlaamse regering een zeer gedetailleerd regeerakkoord op zak heeft. Maar “politieke loyaliteit is nog iets anders”, doelt De Wever op de blauw-oranje as die straks mogelijk ook federaal aan de macht komt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
MR wil belasting werknemers laten zakken naar 33 procent
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil het debat openen voor een federale lastenverlaging, waarbij de belastingen zakken naar 33 procent. "Werknemers zouden nooit meer dan een derde van hun loon aan belastingen mogen betalen. Tegelijk willen we ook een plafond van 50 procent voor het totaal van de belastingen op inkomsten", zegt Bouchez in een interview met ‘l'Echo’ en ‘De Standaard’. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
PREMIUM
COLUMN. “Online onderwijs helpt ons nu even uit de nood, maar is geen volwaardig alternatief”
-
Rousseau: “Tegen vrijdag moet duidelijk zijn wie premier wordt”
Preformateur Conner Rousseau (SP.A) hoopt dat er tegen vrijdag 11 september duidelijkheid is over wie formateur, en dus nadien ook eerste minister wordt van een nieuwe federale regering. Dat zei de SP.A-voorzitter zondagmiddag in het VRT-programma De Zevende Dag. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Waals minister Jean-Luc Crucke hopen alleszins dat Sophie Wilmès ook in de nieuwe Vivaldi-regering premier blijft. -
Twee jaar na massale betoging maakt Rise for Climate balans op: “Doelstellingen zijn gezet, maar acties moeten volgen”
Twee jaar na de Rise for Climate-betoging die op 27 januari 2019 70.000 mensen op de been bracht in Brussel, maken de initiatiefnemers van die klimaatbetoging een aarzelend hoopvolle balans op. De beweging heeft door hun acties op zowat alle politieke niveaus verandering teweeggebracht, maar waakzaamheid blijft geboden. -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
281 reacties
Gino Dehullu
Claudine Simal
Gino Denil
Benny Van Damme
Luc Neirynck