Kimball en de ouders van Tristan en Auguste praten over die ene vuurpijl die hun leven veranderde. "Eén moment van onoplettendheid is genoeg om voor het leven verminkt te zijn."
Volledig scherm
PREMIUM
Kimball en de ouders van Tristan en Auguste praten over die ene vuurpijl die hun leven veranderde. "Eén moment van onoplettendheid is genoeg om voor het leven verminkt te zijn." © PN/ANP/Marlies Wessels

Auguste, Kimball en Tristan over die ene vuurwerkpijl die hun leven veranderde: “Mama, niet kijken, mijn hand ligt eraf”

Elke nieuwjaarsnacht belanden in ons land tientallen mensen in het ziekenhuis na een vuurwerkongeval. Ze raken verbrand, lopen gehoorschade op of verliezen een hand of een oog. “We merken dat er een taboe op rust”, zegt Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden. “‘Eigen schuld, dikke bult’, denken mensen, waardoor slachtoffers vaak niet durven praten over wat hen is overkomen. Kimball en de ouders van Tristan en Auguste doen dat wél. “Omdat iedereen moet beseffen hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn. Eén moment van onoplettendheid is genoeg om voor het leven verminkt te zijn.”

 1. Weyts (N-VA) neemt extra maatregelen om lerarentekort aan te pakken, coalitiepartner CD&V is kritisch: “Een echte langetermijnvisie ontbreekt”
  UPDATE
  67

  Weyts (N-VA) neemt extra maatrege­len om lerarente­kort aan te pakken, coalitie­part­ner CD&V is kritisch: “Een echte langeter­mijn­vi­sie ontbreekt”

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuw pakket maatregelen klaar om het lerarentekort, dat op recordhoogte staat, aan te pakken. Er komen meer mogelijkheden voor ‘gastleraren’, bedrijven zullen werknemers kunnen uitsturen naar het onderwijs en startende leerkrachten moeten sneller rechten kunnen opbouwen. Coalitiepartner CD&V vindt het goed dat er nieuwe maatregelen komen, maar mist een “echte langetermijnvisie”.
 2. Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
  Spaargids.be

  Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtreke­ning? Deze vijf stappen helpen je op weg

  Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.
 3. De ouders van Sanda Dia spreken voor het eerst op proces-Reuzegom: “Toen ik de hand van mijn zoon vasthield in het ziekenhuis, belden hun ouders naar toppleiters”
  PREMIUM

  De ouders van Sanda Dia spreken voor het eerst op pro­ces-Reuzegom: “Toen ik de hand van mijn zoon vasthield in het ziekenhuis, belden hun ouders naar topplei­ters”

  Een week lang volgde Ousmane Dia, Sanda’s papa, sereen en waardig het proces. Op de laatste procesdag in de zaak-Reuzegom doorbrak hij de stilte: “Ik ben mezelf verloren”, zegt hij. Papa Dia toont een paar vuile sneakers, een stille getuige van de gruweldoop. “Deze schoenen zijn het enige dat me nog rest van mijn zoon.” Voor het eerst kregen Sanda’s vader, moeder en stiefmoeder het woord.