AstraZeneca zegt toch beloofde aantal doses aan EU te leveren
Farmareus AstraZeneca gaat naar eigen zeggen in april, mei en juni toch het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses leveren aan de EU. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk. Daarmee voldoet het bedrijf naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte de vaccinfabrikant zijn toezeggingen ook al niet waar.
Delen per e-mail
Het Brits-Zweedse bedrijf had de EU gisteren nog gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, vertelde een EU-bron aan persbureau Reuters. In het contract dat AstraZeneca afsloot met de Europese Commissie, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert. De vaccinmaker zou tegen eind september de achterstand kunnen inlopen, leest Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid.
Maar de woordvoerder van AstraZeneca spreekt dat nieuws vandaag tegen. “AstraZeneca bevestigt vandaag dat haar meest recente prognose voor het tweede kwartaal voor de levering van haar Covid-19-vaccin beoogt te presteren in overeenstemming met haar contract met de Europese Commissie.”
De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan “het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU”. Verder blijft het gebruikmaken van zijn “wereldwijde capaciteit om in het tweede kwartaal 180 miljoen doses aan de EU te leveren”.
Productieproblemen
De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat zorgde voor een felle discussie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels door van beschuldigde andere klanten voor te trekken.
Ook de aanvoer van de twee andere coronavaccins die inmiddels in de EU gebruikt mogen worden, gaat met horten en stoten. Maar op dat van AstraZeneca hadden veel EU-landen, ook België, zwaarder ingezet.
De Europese Commissie wil vooralsnog niets kwijt over de mogelijke nieuwe tegenslag. De gesprekken over het leveringsschema van AstraZeneca gaan door, laat zij weten. Het bedrijf "verfijnt" en "verstevigt" op dit moment de planning. De commissie verwacht dat zij vervolgens "een verbeterd leveringsschema" voorgelegd krijgt.
Lees ook:
Alles over corona in beeld
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beke: “Vaccinatie 65-plussers pas van start in de week van 22 of 29 maart door haperende leveringen vaccins”
Geneesmiddelenproducent AstraZeneca levert deze week slechts 88.800 vaccins in België, in plaats van de voorziene 114.716. “Een gigantisch probleem voor onze vaccinatiecentra", zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams parlement. De vaccinatie bij de grote bevolking, te beginnen bij de 65-plussers, zal daardoor pas van start gaan in de week van 22 of 29 maart. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Aantal beschadigingen aan flitspalen in Vlaanderen meer dan gehalveerd in 2020
Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 29 beschadigingen van flitspalen vastgesteld. Dat is minder dan de helft van de 68 schadegevallen in 2019. Ook in 2017 (49) en 2018 (57) lagen de cijfers een stuk hoger. -
-
Hyundai introduceert Ioniq 5
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Drukteplan NMBS in werking door drukte op treinen richting kust
Het is opnieuw druk in verschillende treinstations. Het drukteplan van de NMBS treedt daarom in werking om reizigers beter te kunnen spreiden. Dat bevestigt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Kustburgemeesters hekelen een te hoge bezettingsgraad op de treinen richting kust. Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is niet te spreken over de drukte op de treinen. -
22
De Croo schrijft brief naar Charles Michel: “Productie van coronavaccins moet sneller”
De productie van coronavaccins in de Europese Unie moet sneller. Dat is de korte boodschap van een brief die premier Alexander De Croo (Open Vld) verstuurde naar Europees president Charles Michel (MR). De Deense, Litouwse, Poolse en Spaanse regeringsleiders sloten zich bij die oproep aan.
7 reacties
marc mortier
Daniel Bamps
Marco Di Scarpa
Bern Vermeulen
Erik Moens