Een talibanstrijder wandelt in hoofdstad Kaboel voorbij een schoonheidssalon waarvan de foto's van vrouwen zijn overspoten met zwarte spray.
Volledig scherm
Een talibanstrijder wandelt in hoofdstad Kaboel voorbij een schoonheidssalon waarvan de foto's van vrouwen zijn overspoten met zwarte spray. © AFP

Asielaanvragen van Afghanen worden nog altijd geweigerd, want Kaboel is “veilig genoeg”. CGVS geeft toe: “Gaat om een fout”

Verschillende Afghaanse mensen hebben woensdag vernomen dat hun asielaanvraag in ons land geweigerd is, schrijft De Standaard donderdag. In de beslissing wordt Kaboel een veilige stad genoemd, op basis van verouderde rapporten weliswaar. "Een fout", geeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) toe.

23 reacties

 • Michael Dubois

  2 maanden geleden
  Ik begrijp iets niet goed, hoe kan iemand die een vluchteling status krijgt daarna een paar weken op vakantie kan gaan naar het land waar hij uit gevlucht is.Zodra dat land terug veilig waarom gaan die dan niet terug of worden ze terug gestuurd?Ik dacht dat het de bedoeling was om deze mensen te helpen als ze in nood zijn maar zodra het land terug veilig is gaan ze niet terug en waarom niet dan?Free money?
 • De Waarheid

  2 maanden geleden
  De Belgische administratieve mallemolen zit vol hiaten. En elke regering lost het wel op... Maar telkens gebeurt er niets. Spijtig voor de mensen die op die administraties werken want die doen hun opperste best om zaken goed af te handelen. De Afghanen kunnen natuurlijk ook in de buurlanden terecht, alleen is het Westen de poort naar de hemel voor hen en diegenen die deze illusie staande houden doen dit enkel om zichzelf te verrijken.
 • Katty de Clercq

  2 maanden geleden
  En zo zijn er al onnoemelijk veel fouten gebeurd, mensen die uit oorlogsgebieden komen krijgen geen verblijfsvergunning terwijl er hier duizenden al jaren zitten met vervalste documenten ., gewoon door onkunde en slordigheid
 • Lenne Harding

  2 maanden geleden
  Die administratieve molen, daar is duidelijk nog werk aan.
 • Ben Van Steenwinkel

  2 maanden geleden
  Hopelijk verandert de internationale asielwetgeving even snel als de opmars van de taliban.
 1. ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanenklus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communiceren
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanen­klus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communice­ren

  “Deze mensen gaan simpelweg dood”. “Het gaat te langzaam.” En: “De betrokken bewindspersonen wijzen naar elkaar en verschuilen zich achter procedures.” Die kritiek hoorde je in het Nederlandse parlement gisteren, waar zich een fel debat over Afghanistan ontspon tussen de uittredende regering-Rutte en de oppositie. In onze contreien is het wachten tot volgende week vooraleer het parlement samenkomt. Neen, nieuw is het niet dat de Nederlandse parlementaire cultuur levendiger is dan de onze. Maar het valt des te meer op wanneer ook onze bevoegde ministers op eieren lopen.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.