Een 18-jarige uit Brussel stierf aan een longontsteking. Artsen achten het mogelijk dat die veroorzaakt werd door te vapen.
Volledig scherm
Een 18-jarige uit Brussel stierf aan een longontsteking. Artsen achten het mogelijk dat die veroorzaakt werd door te vapen. © Shutterstock

Artsen denken dat e-sigaret eerste dodelijk slachtoffer heeft gemaakt in België

BinnenlandArtsen van het Brussels universitair ziekenhuis St-Luc achten het mogelijk dat in ons land een eerste vape-dode is gevallen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard nadat een gezonde 18-jarige om het leven kwam door een voorlopig onverklaarbare longontsteking. 

102 reacties

 • joachim albert

  2 jaar geleden
  @D Zwartenbriek, hoeveel doden met echte sigaret? Ja maar niet op uw 18 jaar en niet met een product dat zogezegd niet ongezond zou zijn. Vapen is populair, zelfs niet rokers doen het. Binnen 10 jaar gaat blijken dat er kankers ontwiķkelen bij vapen.
 • Filip Nevelsteen

  2 jaar geleden
  Hoeveel tabacsrokers krijgen longziekten? Als morgen iedereen gaat vapen met erkende vullingen, volgens mij no probleem.
 • Roy Coocks

  2 jaar geleden
  Als je zelf van alle rommel bijvoegt om te roken, dan kun je evengoed aan de uitlaat van een autobus gaan lurken.
 • Raoul Hoylaerts

  2 jaar geleden
  ja,als je er dingen indraait die er niet in thuishoren is het miserie zoeken.met eten en drinken is dat net zo.
 • Liesbeth Cuppens

  2 jaar geleden
  @Marnix Ik ben blij te lezen dat je vader zich goed voelt bij het gebruik van een e-sigaret, maar blijf aub realistisch. Een sigaret, e-type of niet is en blijft ongezond. Ze snijden de adem af (ook bij niet-rokers), maken gebruikers kortademig en beschadigen hun longen op middellange termijn. Wie het een prettig idee vindt om een vergrote kans op longkanker te hebben, is goed bezig en doet rustig verder, maar moet achteraf niet komen klagen over medische problemen.
 1. HET DEBAT: moeten e-sigaretten in België worden verboden?

  HET DEBAT: moeten e-sigaretten in België worden verboden?

  Uit de Verenigde Staten komen de laatste tijd alarmerende berichten dat honderden mensen zijn getroffen door een longziekte die gelinkt wordt aan ‘vapen’ of dampen. Er zouden al twaalf doden zijn. In landen als Brazilië, India, Thailand en Singapore is de e-sigaret al in de ban gedaan. Zou België dit ook moeten doen? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
 2. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
  TV

  RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

  Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 3. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.