photo news
Volledig scherm
© photo news

Artsen: “80 procent arme patiënten kan medische kosten niet betalen”

Uit een enquête van De Artsenkrant, in opdracht van de Universiteit Antwerpen, blijkt dat bijna 80 procent van de bevraagde dokters aangeeft dat arme patiënten hun gezondheidskosten niet kunnen betalen. "Het heeft geen zin om de medicatie voor te schrijven als mensen toch niet kunnen betalen bij de apotheker", zegt professor Kris Van den Broeck.

4 reacties

 • Ian Vandenbossche

  2 maanden geleden
  Net meegemaakt: tandarts maakt traditionele rx van mijn tanden. Dat werd voorheen altijd bijna helemaal terugbetaald door het ziekenfonds. Nu leg ik de rekening voor de rx voor aan het ziekenfonds, geen terugbetaling, supplement 16 euro. Navraag: tandarts zegt nu rx te maken met een nieuw digitaal apparaat, wordt (nog?) Niet terugbetaald door ziekenfonds en evenmin terugbetaling vanuit mijn dure cm mediko plan omdat het een 'supplement' is. Patiënt trekt steeds meer aan kortste eindje.
 • Eddy Jans

  2 maanden geleden
  Beste mop in jaren. Artsen vinden dat patiënten het moeilijk om hen te betalen. Het is de ongebreidelde geldzucht van bepaalde categorieën artsen wat maakt dat patiënten zorg uitstellen. Deze artsen zijn niet geconventioneerd en slaan de patiënten met supplementen om de oren. Onlangs radiografie laten maken op rekening 50€ supplement bij contactname met het secretariaat was het antwoord op de vraag "En wat als hij 1000€ vraagt dan ook betalen?" Het lakonieke antwoord was JA.
 • Ian Vandenbossche

  2 maanden geleden
  Niet enkel 'arme' patiënten kunnen artsen en tandartsen niet meer betalen. Ook patiënte uit de zogenaamde middenklasse hebben problemen om de torenhoge supplementen nog te betalen. Ziekenfondsen verkopen wel allerlei erg dure verzekeringen, maar voor die 'supplementen' krijg je geen vergoeding. Net 2000 euro supplement betaald aan uza voor noodzakelijke ingreep. Geen euro terugbetaling van cm hospitaalplan, noch van cm mediko plan wegens 'supplement' en niet 'remgeld'.
 • rita vdbergh

  2 maanden geleden
  Ik denk dat ze hospitalisatie verzekeringen bij ziekenfondsen heel toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen die prioriteiten stelt. Ik ga niet op reis maar hebben wel een hospitalisatie verzekering van het ziekenfonds en ziekenkosten zijn best betaalbaar. Gezinnen die steun nodig hebben beter begeleiden ipv ze te pamperen dan leren ze nooit dat niet meer mogen uitgeven dan inkomen.
 1. Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder coronaslachtoffers

  Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorg­cen­trum, hoe minder corona­slacht­of­fers

  Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder besmettingen met en overlijdens door het coronavirus zijn vastgesteld. Dat blijkt maandag uit een studie van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, uitgevoerd door KU Leuven en de Radboud Universiteit uit Nederland. Woonzorgcentra waarbij vaste zorgteams steeds bij een beperkt aantal leefgroepen werkten, bleken ook minder COVID-overlijdens te tellen.
 2. Groepje ouders schaart zich achter lerarenkorps Ninoofse Middenschool in open brief
  Ninove

  Groepje ouders schaart zich achter leraren­korps Ninoofse Midden­school in open brief

  Een groepje van een achttal ouders heeft zijn steun uitgesproken voor het lerarenkorps van de Ninoofse Middenschool Passtel, die vorige week in opspraak kwam. “We hebben vertrouwen in het team van de Middenschool dat onze kinderen verder zal begeleiden en met goede zorgen omringen”, staat in een open brief die op de school wordt verspreid. De Passtel Middenschool Ninove telt 36 scholieren, onder meer leerlingen met autisme.