“Armoedeorganisatie Poverello heeft aan geld geen gebrek, maar het gaat nauwelijks naar armenzorg”
De armoedeorganisatie Poverello heeft aan geld geen gebrek. Dankzij gulle giften spaarde Poverello voor 50 miljoen euro aan vastgoed en 14 miljoen liquide middelen bij elkaar. Wat er met dat geld gebeurt, mag niemand weten en naar armenzorg gaat het nauwelijks, schrijft het weekblad ‘Knack‘.
Poverello - Italiaans voor ‘kleine, arme man’ - werd in 1978 in Brussel opgericht door de katholieke arts Jan Vermeire, die er een onthaalhuis voor armen opende. Het symbool van de daklozenorganisatie is de 'open deur'. "Mensen zijn hier welkom zoals ze zijn", zegt Vermeires opvolger, directeur Johan Van Eetvelde.
De vzw is bij het brede publiek vooral bekend om haar kerstbanketten en voedseldonaties voor bedelaars. Met tien afdelingen in Vlaanderen, drie in Brussel en twee in Wallonië, waar mensen terechtkunnen voor een warme maaltijd, is Poverello een van de grootste daklozenorganisaties van het land.
Giften
Volgens de jaarverslagen heeft Poverello in de loop der jaren een balans van meer dan 20 miljoen euro verzameld, vooral dankzij de riante toestroom aan giften. Op enkele jaarrekeningen staan de giften, erfenissen en lidgelden als aparte categorie vermeld. Omdat er bij Poverello geen sprake is van lidgeld en de vzw amper subsidies zegt te aanvaarden, gaat het dus om schenkingen en erfenissen: in 2015 ontving Poverello 1,3 miljoen euro, in 2016 1,7 miljoen euro en in 2017 681.000 euro.
Waar komt dat geld vandaan? Iedereen kent de solidariteitsacties ten voordele van Poverello. Ter gelegenheid van Music for Life schonk de Vlaamse regering in 2015 nog een cheque van 100.000 euro. Maar het grote geld komt van erfenissen, waarbij de schenkers gebruik konden maken van het fiscaal aantrekkelijke duolegaat. Sinds juli dit jaar bestaat dat systeem volgens Knack niet meer.
‘Ongezien hoge winstmarge’
Omdat er amper geld wordt uitgegeven aan de werking, noteert de vzw aanzienlijke winsten. Als je voor de laatste tien boekjaren de uitgaven van de inkomsten aftrekt, krijg je volgens ‘Knack’ een cashflowresultaat van meer dan 875.000 euro per jaar, een ongezien hoge winstmarge voor een dergelijke vzw.
Dat geld wordt volgens ‘Knack’ opgepot. In 2009 stond er al een bedrag van 8 miljoen euro op de bankrekening en in het boekjaar 2019 bereikten de liquide middelen een hoogtepunt van 14 miljoen euro, ofte meer dan twee derde van het officiële balanstotaal. "Dat zijn onze voorraden", klinkt het bij directeur Van Eetvelde.
Maar staan die voorraden wel op de bankrekening van Poverello? De officiële jaarrekeningen van 2010 tot 2019 zeggen volgens ‘Knack’ iets anders. Het volledige bedrag van 14 miljoen euro is namelijk ingeboekt als "een vordering". Een vordering is een boekhoudkundige term voor het geld dat niet in een onderneming aanwezig is, maar waarop ze wel aanspraak kan maken.
“Poverello’s zogezegde ‘open deur’ gaat meteen dicht voor wie om meer uitleg vraagt”, stelt ‘Knack’ onder meer, dat toevoegt dat de sporen van het geld “leiden naar het persoonlijke netwerk van de schatbewaarder en naar het Interdiocesaan Centrum van de katholieke kerk”. “Ik vermoed dat sommigen eigen kapitaal opbouwen met middelen die voor behoeftigen geschonken zijn”, vat een voormalig vrijwilliger samen.
‘Onterechte verdachtmakingen’
"De verdachtmakingen zijn volledig ten onrechte en kaderen duidelijk in de vergelding die door sommigen wordt nagestreefd wegens het mislopen van hun persoonlijke ambities. Uw bronnen kenmerken zich door een visie die niet in overeenstemming te brengen is met de uitgangspunten en basisbeginselen van vzw Poverello", reageert Poverello via advocaat Jo Muylle aan ‘Knack’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
90
Zuhal Demir (N-VA) wil justitie volledig in Vlaamse handen krijgen: “Er is een fundamenteel democratisch probleem”
Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit ervoor om justitie volledig te splitsen. Op basis van een studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus (KU Leuven) concludeert ze dat een defederalisering “haalbaar is en niet langer een sprookje”. Volgens Demir kan een regionalisering “een fundamenteel democratisch probleem” oplossen. -
Bpost heeft de meeste, Carrefour Market de grootste winkels
Van alle ketens die in ons land actief zijn, hebben Bpost, TotalEnergies en Belfius de meeste verkooppunten. De formules met de grootste verkoopoppervlakte zijn dan weer Carrefour Market, Aldi en Colruyt, blijkt uit een overzicht van het gespecialiseerde onderzoeksbedrijf Locatus. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Onderwijskoepels komen met aanbevelingen voor chatrobot GPT
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en Katholiek Onderwijs Vlaanderen hebben elk 'handvatten' gepubliceerd voor hun leerkrachten over hoe ze om kunnen gaan met ChatGPT. Die tool kan dankzij artificiële intelligentie bijvoorbeeld zelf teksten schrijven. Gebruiken en niet verbieden, is het credo. -
PREMIUM
Klungelig aangevraagde maaltijdcheques en kilometervergoedingen voor familieleden: rapport toont hoe Sihame El Kaouakibi subsidiebedrog pleegde
1.363.622 euro. Dat gigantische bedrag wist Sihame El Kaouakibi de afgelopen jaren los te weken bij de Vlaamse overheid. Subsidies waarmee de politica vooral zichzelf verrijkte. Dat staat te lezen in een langverwacht rapport van de Vlaamse Overheid, dat de redacties van VTM NIEUWS en HLN konden inkijken. Het rapport spreekt over “systematisch en symptomatisch misbruik van Vlaamse subsidiestromen”. Maar ook de Vlaamse overheid gaat niet vrijuit. Wat deden de kabinetten en administraties toen El Kaouakibi op de deur kwam kloppen voor geld? Krijgt de overheid dat geld nog terug? Het integrale rapport én de vier belangrijkste conclusies. -
59
Dedecker ziet in vijftien Vlaamse regio’s “voorbode voor gedwongen fusies tussen gemeentes”
Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, staat niet te springen voor de vijftien nieuwe Vlaamse regio’s die gisteren werden goedgekeurd door het parlement. Die vormen een administratieve laag tussen gemeentes en provincies. Ze dienen voornamelijk voor samenwerkingsverbanden als politie, brandweer, maar ook bijvoorbeeld bibliotheken, afvalophaling en zwembaden. “Ik voel dat dit de voorbode is voor gedwongen fusies”, zegt Dedecker over de regio’s bij HLN LIVE. “Dat is een andere discussie”, repliceert bevoegd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) in de studio.
146 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohan Planckaert
Christian Deckers
GERY VANDEWALLE
Jean Schepens
Argus Vercauteren