Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Shutterstock

Armoedebarometer kleurt donkerrood: “680.000 Vlamingen leven in armoede”

De twaalfde Armoedebarometer staat in het rood. Dat zegt Decenniumdoelen (DCD), het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten, dat de barometer opstelde. "Deze twaalfde barometer is onthutsend voor het Vlaamse en federale beleid", zegt Jos Gheysels, voorzitter van DCD, vandaag bij de presentatie.

17 reacties

 • Lisette Theunis

  3 jaar geleden
  @Ronny Ooijen- Dat is volledig juist. Maximum 2 mandaten zou de wettelijke maatstaf moeten zijn; maar veel politici zien dat totaal anders. De enorme huidige staatsschuld maakt echter dat we bij een volgende recessie, helaas de hoge armoedegrens en criminaliteit hoogstwaarschijnlijk nog verder zullen zien toenemen. Je kan nooit elk jaar voldoende groei en welvaart creëen met een veel te hoge schuldgraad en met 6 regeringen.
 • Ronny Ooijen

  3 jaar geleden
  Lisette Theunis, als ik u was, zou ik toch maar eens kijken naar de mandatenlijsten van de verschillende partijen. Bij mij zijn 4, 8 of zelfs 18 bezoldigde mandaten iets anders dan 2 stuks. U mag naast uw job ook een bijberoep hebben. Misschien dat het dan ook u duidelijk wordt dat meerdere partijen niet voor maar van het volk leven.
 • Lisette Theunis

  3 jaar geleden
  @Ronny Ooijen- Graaien zit in de menselijke aard, ongeacht de kleur van de partij. De vorige regering heeft de staatsschuld idd. nog verder aangedikt. Ze zadelt de volgende regering van de start op met een enorm defeciet. De paarse regering Vhs.is echter nefast gebleken voor de hoge schuldgraad dat dit land generaties zal moeten meeslepen. Groen en rood hebben ook schuld aan de armoede en dagdagelijkse financiele bekommernissen van heel wat burgers.
 • Tom Faes

  3 jaar geleden
  Mochten de Vlamingen een beetje minder met zich zelf bezig zijn en een klein beetje meer solidariteit aan de dag leggen ,het zou een veel gelukkiger Vlaanderen zijn . Hierover nadenken alvorens te reageren is een goed begin.
 • Ronny Ooijen

  3 jaar geleden
  Lisette Theunis, en dat de staatsschuld zonder groen of rood steeg met praktisch 50 miljard euro sinds 2014 heeft er niks mee te maken zeker? Geld uitdelen doen ze graag....maar wel aan zichzelf en de grote jongens zoals u onlangs kon lezen. Niet erg hoor. Hoe meer sommige burgers geplukt worden, hoe harder ze de graaiers verheerlijken.
 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.