BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Arco-waarborgregeling strijdig met de grondwet

UpdateHet wetsartikel dat het voor de regering-Leterme mogelijk maakte een waarborgregeling voor de Arco-coöperanten in te voeren, schendt de Grondwet. Dat concludeert het Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelt dat de maatregel is genomen om een specifieke categorie personen te bevoordelen, en dus als voornemen tot nieuwe staatssteun bij de Europese Commissie had moeten worden aangemeld.

  1. Europees Hof schiet waarborgregeling Arco af

    Europees Hof schiet waarborgre­ge­ling Arco af

    Het Europees Hof Van Justitie heeft de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten afgeschoten. Daarmee volgde het Hof het eerdere advies van de advocaat-generaal. Volgens de uitspraak zouden de spaarders in niets verschillen van de aandeelhouders. Hen vergoeden zou staatssteun zijn en die is verboden in Europa. Het is nu aan onze regering om op zoek te gaan naar een alternatief, zoals beloofd in het regeerakkoord. De regering-Michel heeft daarvoor vrijdag op de ministerraad alvast een Arco-taskforce opgericht.
  2. Federale regering maakt plan om plastic voor eenmalig gebruik uit te faseren

    Federale regering maakt plan om plastic voor eenmalig gebruik uit te faseren

    De federale regering heeft vrijdag een flinke stap gezet richting de uitfasering van plastic voor eenmalig gebruik. Er komt een verbod op lichte plastic draagtassen, op een aantal uitzonderingen na. Ook plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes worden in de ban geslagen. Dat staat in een koninklijk besluit van minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) waarvoor de ministerraad het licht op groen heeft gezet.