Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil met zijn vijfsporenbeleid de vaste benoemingen van ambtenaren afschaffen. De uitzonderingen daarop getuigen volgens professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) van een gebrek aan coherentie en rechtlijnigheid.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil met zijn vijfsporenbeleid de vaste benoemingen van ambtenaren afschaffen. De uitzonderingen daarop getuigen volgens professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) van een gebrek aan coherentie en rechtlijnigheid. © BELGA / Photo News

Arbeidseconoom Stijn Baert over uitzonderingen op afschaffing vaste benoemingen: “Je bent met belastinggeld bezig, dat moet je kunnen verantwoorden”

In het vijfsporenbeleid dat de Vlaamse regering op tafel legt, worden vaste benoemingen voor ambtenaren vanaf volgend jaar afgeschaft. Maar er zijn uitzonderingen: zogenaamde gezagsfuncties en loodsen zullen wél nog vastbenoemd kunnen worden. “Een typisch compromis à la belge, maar dan op Vlaams niveau”, meent professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent).

75 reacties

 • Marlene De Smedt

  2 maanden geleden
  Ferdinand Nuyts de juiste kaart om benoemd te worden blauw? Denk het niet. De juiste kaart om benoemd te worden is meestal geel. Het is de bevoegde minister per departement die benoemt. Wie heeft er de meeste departementen denkt U? Geloof mij vrij de pionnen worden nog snel voor 2024 geplaatst net zoals dat voordien ook gebeurde. De partij die zich als maagd presenteerde heeft even vuile handen als de anderen. Baert is een marionet en verliest zijn geloofwaardigheid
 • mia roosens

  2 maanden geleden
  Baert staat volledig los van de realiteit. Slecht presterende vastbenoemden kunnen nu ook al na 2 negatieve evaluaties worden ontslagen. Als er morgen een figuur zoals Trump aan de macht komt, zullen we blij zijn als er nog vastbenoemde ambtenaren zijn. Of wil meneer Baert in een situatie komen waarbij Trumpleden alles bepalen? Van een democratie zal snel weinig te merken zijn. Elke burger die dan tegenpruttelt zal het snel voelen.
 • pascal de bruycker

  2 maanden geleden
  Dat laatste beetje werkzekerheid pakken die liberalen ook af.Als iemand niet voldoet kan je via evaluaties ook nog een vaste benoeming alsnog ontslaan.Beginnende gewone ambtenaren werden meer ingehouden opdat ze wat "meer " pensioen zouden hebven, dit was het enige die wat de job aantrekkelijk moest maken.Wat Vlaanderen doet , doet het niet beter...Wat in Brussel en Wallonië...? Gaat men daar ook zo te werk gaan?We gaan weer een golf stakingen tegemoet waarschijnlijk.Stijn Baert, stroman !
 • Dominiek Van Lommel

  2 maanden geleden
  Goed idee, maar het moet omgedraaid:! Laat allen die een laagbetaalde job hebben bij de staat ambtenaar blijven. Zo hebben zij werkzekerheid en toch nog een goed pensioen, en een goede bescherming als ze lichamelijk 'op' zijn. En geef het veelvoud aan bazen een gewoon contract. Het zijn zij tenslotte die verantwoordelijk zijn als de boel vierkant draait! 'Als ze goed functioneren, hebben ze niets te vrezen'.
 • ronald de weze

  2 maanden geleden
  De politici zouden eerst is met hunzelf beginnen nl Max 2 termijnen in het parlement. Dan kunnen ze daarna gaan werken en dan bijdragen aan de staatskas ipv heel hun leven te profiteren!