Apenpokken in 10 Europese lidstaten: ECDC maant landen aan om snel te handelen
Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft voorlopig weet van 67 gevallen van apenpokken in negen lidstaten van de Europese Unie. De Europese instantie roept landen op om snel te handelen.
Moeten we bang zijn voor de apenpokken? En wat zijn de symptomen? Dit zegt onze wetenschapsexpert:
In een risicoanalyse roept het ECDC landen op om in te zetten op de snelle identificatie, behandeling, opvolging, contacttracing en melding van apenpokkengevallen. Daarnaast raadt het landen aan om de beschikbaarheid van pokkenvaccins, antivirale middelen en beschermend materiaal voor zorgmedewerkers te controleren.
De 67 gevallen die momenteel gekend zijn, werden geregistreerd in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Denemarken. In ons land staat de teller op vier. "De huidige vastgestelde gevallen van apenpokken bij mensen komen voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen, wat erop wijst dat de overdracht kan plaatsvinden tijdens intieme betrekkingen", aldus het ECDC. De besmetting zou kunnen gebeuren via nauw contact van het slijmvlies of huidwonden met besmettelijk materiaal van de pokken, of door "grote ademhalingsdruppels bij langdurig gezichtscontact".
Lage kans op besmetting onder brede bevolking
Volgens de directeur van het ECDC, Andrea Ammon, gaan de meeste tot nu toe geregistreerde gevallen gepaard met milde symptomen en is de kans op besmetting voor de brede bevolking heel laag. "De kans op verdere verspreiding van het virus door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten tussen personen met meerdere seksuele partners, wordt echter groot geacht."
Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van apenpokken ernstig zijn, waarschuwt de ECDC wel. "Verder onderzoek is nodig om het ziekte- en sterftecijfer bij deze uitbraak nauwkeurig te kunnen schatten", luidt het.
Isolatie en afstand van huisdieren
Wie besmet is met de apenpokken, zou volgens de richtlijnen van het ECDC in isolatie moeten tot de korstjes afvallen. “Onthouding van seksuele activiteiten en dicht fysiek contact wordt ook geadviseerd tot de huiduitslag genezen is”, luidt het. Hoogrisicocontacten moeten tot 21 dagen na de laatste blootstelling aan zelfmonitoring doen.
Het ziektebestrijdingscentrum roept besmette patiënten bovendien op om contact met huisdieren te vermijden. “Als transmissie van mens op dier gebeurt, en het virus verspreidt zich in een dierenpopulatie, bestaat het risico dat de ziekte endemisch kan worden in Europa”, waarschuwt het ECDC. “Daarom is er nood aan nauwe samenwerking tussen de gezondheidsautoriteiten voor mensen en dieren om de blootstelling van huisdieren te beheersen en te verhinderen dat de ziekte op wilde dieren wordt overgedragen.”
Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides onderschrijft in een reactie de boodschap van het ECDC. Ze zegt bezorgd te zijn over de toename van het aantal gemelde apenpokkengevallen en dat ze de situatie nauw opvolgt. Ze benadrukt ook dat de nieuwe Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen (HERA), het ECDC en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) samenwerken om de beschikbaarheid van vaccins en behandelingen te verzekeren.
Lees ook: Experts beantwoorden vragen die rijzen nu apenpokkenvirus in België opduikt: “Zes patiënten hebben op dezelfde vlucht gezeten” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Steeds vaker lekke band op reis volgens VAB
We rijden steeds vaker lek op reis. Tien jaar geleden was nog 20 procent van de oproepen van pechgevallen in het buitenland bij de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand voor bandenpech, vandaag gaat het al om 29 procent. Dat meldt de mobiliteitsorganisatie. -
Ruiloperatie met Iran stuit tegen de borst: “Belg moet derde van zijn straf uitzitten, extreme terrorist komt na vier jaar vrij”
De slachtoffers van vier Iraanse terroristen, die in ons land zware straffen kregen na een verijdelde bomaanslag, zijn ontzet. België lijkt een deal te maken met Iran om hen te ruilen met de ter dood veroordeelde VUB-prof Ahmadreza Djalali. “We laten vier van de grootste extremisten vrij na amper vier jaar straf?” -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Rotselaar/Haacht
Festivalgangers op weg naar Rock Werchter: aanschuiven op invalswegen richting weide
Ook op dag drie rijden veel festivalgangers met de wagen richting Rock Werchter. Daardoor verloopt het verkeer moeizaam in de omgeving rond Haacht en Rotselaar. Momenteel is het al aanschuiven op verschillende invalswegen in de buurt: de Lombaardenlaan, de Keerbergsesteenweg, de Rijmenamsesteenweg, de Zoellaan en Scharent. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Aalst
Slecht nieuws voor wie naar zee wil: 2 rijstroken versperd op de E40 richting Oostende
Er is een verkeersongeval gebeurd op de E40 van Brussel naar Oostende, ter hoogte van Aalst. Richting kust waren er twee rijstroken versperd. De rijbaan is intussen weer vrij, maar er staat nog een file vanaf Ternat.