Anuna De Wever openhartig: "Van bedreigingen trek ik me weinig aan, al mijn energie gaat naar het redden van de planeet”
Volgens Anuna De Wever is de coronacrisis een zoveelste signaal is dat we een ambitieus klimaatbeleid nodig hebben. In een nieuwe HLN Talks bekent de activist hoe lastig ze het heeft met iedereen die de klimaatcrisis niet serieus neemt. “Mijn psycholoog leert mij omgaan met die onwetendheid”, klinkt het in gesprek met Magali De Reu.
Delen per e-mail
Tijdens de coronacrisis werden alle klimaatacties een halt toegeroepen, maar Anuna De Wever (19) heeft niet stilgezeten. “We hebben een open brief gestuurd naar de wereldleiders, campagne gevoerd tegen het Mercosur-handelsakkoord en acht weken voor de Europese Commissie gestaan om te protesteren tegen het Europees agricultuur beleid”, zegt De Wever. “Ook wil ik in de toekomst nog meer inzetten op de juiste boodschap: die draait niet zozeer om klimaat, maar vooral om mensenrechten. Dat thema belangt ons allemaal aan, en heeft geen politieke kleur. Het gaat over een wankel systeem van rassenongelijkheid, gender als sociaal construct en de privileges die wij hier in West-Europa hebben. Iedereen hier draagt volgens mij de verantwoordelijkheid om bepaalde zaken anders aan te pakken. Je kunt dan een discussie gaan voeren over de vrijheid die wordt afgenomen, maar die kan je op twee manieren benaderen. Je bent vrij omdat je alles kan doen wat je wil, of je bent vrij tot je andere mensen belemmert in hun vrijheden. Anders gezegd: wij kunnen hier doen wat we maar willen, maar die privileges gaan doorgaans ten koste van mensenrechten in het globale zuiden.”
Mentale draagkracht
De Wever vindt het enorm zwaar om te beseffen wat voor een dramatische scenario’s de toekomst in petto heeft voor volgende generaties. “Soms wordt het me te veel en vind ik het moeilijk om te zien hoe de vergankelijkheid van de planeet niet ernstig wordt genomen”, bekent ze. “Ik heb ook al enkele jaren een psycholoog, wat ik trouwens iedereen kan aanraden. Daar heb ik het regelmatig over dat ik mensen niet individueel verantwoordelijk wil houden.”
De Wever krijgt nog regelmatig te maken met haatreacties en soms verregaande bedreigingen. “Over het algemeen kan ik me daar redelijk vlot van distantiëren”, nuanceert ze. “Zulke bagger getuigt in de eerste plaats van onwetendheid, dus hoef ik die niet persoonlijk op te nemen. Daarbij: ik heb daar echt de mentale draagkracht niet voor. Het redden van onze planeet vraagt al energie genoeg. Mijn hoofddoel blijft erin bestaan mensen te inspireren en motiveren om samen met ons in actie te schieten.”
Volg interviewer Magali De Reu op Instagram voor behind the scenes, inzichten, nieuws en gesprekken.
Bekijk hier de meest recente afleveringen van HLN Talks:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
27
OVERZICHT. België rondt kaap van 22.000 coronadoden, besmettingen stijgen met 24 procent
Er zijn in ons land nu al meer dan 22.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Net als de voorbije dagen ging het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames verder de hoogte in. -
PREMIUM
Niet de minste versoepeling: wake-upcall of doodsteek voor onze motivatie? “Op het vlak van ons mentaal welzijn is het vijf over twaalf”
-
-
PREMIUM9
Ouders van Loesje (7) na dodelijk ongeval: “Als de bestuurder het moeilijk heeft, mag hij ons bellen”
-
Binnenland
Dit verandert er allemaal op 1 maart
Vanaf 1 maart sluit de NMBS geleidelijk aan de loketten in 44 stations, in 37 andere stations worden de openingsuren van de loketten aangepast. Darnaast krijgen de bekende energielabels op huishoudelektrocina krijgen een makeover. En luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines krijgt op 1 maart een nieuwe CEO. Dat is niet langer een Belg, maar een Duitser. Ook de financieel directeur van Brussels Airlines is een Duitser. -
Vlaams Parlement nodigt experts uit over probleem van leerachterstand
Het Vlaams Parlement gaat een reeks experts uitnodigen om te spreken over het probleem van de leerachterstand door de coronacrisis. De hoorzitting komt er op vraag van oppositiepartij sp.a. Volgens fractieleider Hannelore Goeman moet er snel een plan van aanpak komen. “Als we de aanpak van de leerachterstand hier vergelijken met onze buurlanden, hinkt Vlaanderen hopeloos achterop”, meent Goeman. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.