Kazerne Dossin in Mechelen, tegenwoordig een museum over de holocaust en de mensenrechten.
Volledig scherm
Kazerne Dossin in Mechelen, tegenwoordig een museum over de holocaust en de mensenrechten. © BELGA

Antwerps parket wil discriminatie bestrijden met bezoek aan holocaustmuseum Dossin

Het Antwerpse parket voorziet voortaan in de mogelijkheid om mensen die de antidiscriminatiewetgeving overtreden hebben, naar Kazerne Dossin te sturen. Als ze het traject naar behoren doorlopen, volgt een seponering. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

 1. OPINIE. Laten we maar optimistisch hopen dat we op de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen kunnen rekenen
  PREMIUM

  OPINIE. Laten we maar optimis­tisch hopen dat we op de persoonlij­ke verantwoor­de­lijk­heid van mensen kunnen rekenen

  Op een koude regenachtige dag, met een nieuw pakket maatregelen en een verse coronavariant, is het niet makkelijk om optimistisch te blijven. En toch: wie vanuit november 2020 naar vandaag zou geteleporteerd worden, zou met open mond staan kijken hoe we met relatief weinig beperkingen een grote besmettingsgolf hopen aan te kunnen. Onder je eigen dak is er zelfs geen enkele opgelegde coronaregel. Daarvoor rekent de regering volledig op het eigen gezonde verstand. Die vrijheid hebben we te danken aan de vaccins. Laten we er verstandig mee omgaan.
 1. Eva Fastag (1917-2021) werkte in Dossin-kazerne verplicht mee aan transport van joden naar Auschwitz: “Ik stuurde hen allemaal de dood in. En ik wìst het niet”
  PREMIUM

  Eva Fastag (1917-2021) werkte in Dos­sin-kazerne verplicht mee aan transport van joden naar Auschwitz: “Ik stuurde hen allemaal de dood in. En ik wìst het niet”

  In Israël is Eva Fastag (104) overleden. Zij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht aan het werk gezet als typiste in de Mechelse kazerne Dossin. Ze schreef in twee jaar tijd zo’n 25.000 joodse mensen op lijsten voor transport naar Auschwitz. Mannen, vrouwen, kinderen. Ze noteerde hun namen, maar pleegde verzet waar ze kon. Op een dag stond haar eigen familie voor haar typemachine.
 2. Huisartsen “ontgoocheld en ongerust” na aankondiging nieuwe maatregelen: “Wij zijn voor politiek van geen tel”
  Play

  Huisartsen “ontgoo­cheld en ongerust” na aankondi­ging nieuwe maatrege­len: “Wij zijn voor politiek van geen tel”

  “Wij blijven ontgoocheld en ongerust achter”, stelt Roel Van Giel van Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging van het land. “Walk-in-testcentra zijn onvoldoende om de druk op de huisartsen te verlichten. We vragen een volledige herziening van het testbeleid.” Het gaat daarbij om testafnames, het bezorgen van codes en attesten en een vaste, duidelijke quarantaine voor iedereen die getest moet worden.