UZ Universitair Ziekenhuis Gent.
Volledig scherm
UZ Universitair Ziekenhuis Gent. © Yves Masscho

Anorexiapatiënte (13) krijgt voedingssonde in luchtpijp in plaats van slokdarm en stikt: UZ Gent veroordeeld voor onopzettelijke doding

Het UZ Gent is vandaag door het hof van beroep in Gent schuldig verklaard aan onopzettelijke doding in een zaak rond een 13-jarig meisje met anorexia, dat stierf nadat via een fout geplaatste maagzonde voeding in haar longen terechtkwam. Het UZ werd veroordeeld tot een boete van 264.000 euro, waarvan 211.200 euro met uitstel.

45 reacties

 • wesley de saedeleer

  3 jaar geleden
  Na het plaatsen van een maagsonde moet je altijd extra controle uitoefenen dat ze zeket juist zit... indien onzeker, uittrekken en opnieuw plaatsen, of andere middelen qua controle maar nooooit voeding opstarten! #basisregels
 • Don Tessers

  3 jaar geleden
  Verzaakte controle? Normaal na plaatsen van een maagsonde controleer je met je stethoscoop en een aangesloten handluchtpompje op de maagsonde en bij inknijpen van de ballon, je lucht hoort ontsnappen in de maag. Bij geen geluid waarnemen zit de sonde dus verkeerd en moet je deze opnieuw inbrengen en weer een controle-handeling uitvoeren. De vraag blijft dus overeind: is er gecontroleerd maar slecht beoordeeld of is er van uitgegaan dat de sonde wel goed zit zonder dit te controleren?
 • Anthony van der Borght

  3 jaar geleden
  Ziekenhuizen als er een medische fout gebeurd. Zouden ze zelf moeten inzien dat de fout gebeurd is..
 • nina deyrne

  3 jaar geleden
  Waarom moeten wij altijd uitspraken doen over zaken waar men de details niet van kent.
 • jean-luc barra

  3 jaar geleden
  Deze artikels, zul je zelden of nooit, in franstalige kranten lezen. Daar gebeuren nooit zaken die het daglicht niet mogen zien.
 1. Schoten hangt vol met eenhoorns voor verongelukte Loes (7)
  Schoten

  Schoten hangt vol met eenhoorns voor verongeluk­te Loes (7)

  De Antwerpse gemeente Schoten is diep geraakt door het overlijden van Loes de Laat (7), die woensdag in een tragisch verkeersongeval het leven liet. Overal duiken afbeeldingen op van een eenhoorn, nadat de familie via sociale media een emotionele oproep deed. “Ze was helemaal weg van hartjes, glitters en unicorns dus hang alsjeblieft iets op.” Loes wordt donderdag begraven. De plechtigheid is via een livestream te volgen.
 2. LIVE. 400 Belgen gaan Chinees coronavaccin testen - Artsen in verzet tegen vaccinatiestrategie
  14

  LIVE. 400 Belgen gaan Chinees coronavac­cin testen - Artsen in verzet tegen vaccinatie­stra­te­gie

  Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen zat vrijdag samen om de coronamaatregelen te evalueren. De sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames heeft de regering doen besluiten een “time-out” in te zetten, en behalve de heropening van de contactberoepen op 1 maart geen extra versoepelingen aan te kondigen. “Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers kan je niet versoepelen, dat zou onverantwoord zijn”, zei premier Alexander De Croo daarover tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
 1. Ziekenhuizen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"
  Play

  Ziekenhui­zen slaan alarm: "We komen in derde golf terecht"

 2. Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"
  Play

  Ouders verongeluk­te Loes: “We hebben de chauffeur vastgepakt, het is zijn schuld niet"