De Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib executeerde een gevangene in een video van de Islamitische Staat
Volledig scherm
PREMIUM
De Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib executeerde een gevangene in een video van de Islamitische Staat © RV

ANALYSE. Waarom het hypocriet is om een Antwerpenaar die moordde in Syrië bij verstek voor assisen te sleuren

Syriëstrijders moeten berecht worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan, zo hoor je vaak beweren. Maar waarom buigt het Antwerpse hof van assisen zich dan over een moord die Hicham Chaib in Syrië heeft gepleegd? “Om straffeloosheid tegen te gaan”, heette het in 2012 toen de wet werd aangepast om ook buitenlandse feiten te kunnen vervolgen. Een nobel doel, dat echter hypocriet nagestreefd wordt. Want als we er terroristen voor naar België moeten terughalen, kiezen we toch liever voor die straffeloosheid.

 1. “De rechtszaak rond Schild en Vrienden is nooit een probleem geweest voor het Vlaams Belang”, zegt fractieleider Barbara Pas
  16

  “De rechtszaak rond Schild en Vrienden is nooit een probleem geweest voor het Vlaams Belang”, zegt fractielei­der Barbara Pas

  Barbara Pas, federaal fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in de Kamer, vertelde op Radio 1 dat ze het vertrek van Dries Van Langenhove heel erg betreurt. Pas benadrukte meermaals dat Van Langenhove zelf de keuze maakte om te stoppen als parlementslid. Het proces dat boven zijn hoofd hangt, heeft er dan ook niets mee te maken volgens haar: “Die hele rechtszaak is voor het Vlaams Belang nooit een probleem geweest”.
 2. Geschreven op 5 dagen en bewaard in een kluis: KU Leuven brengt het fascinerende verhaal van de Belgische grondwet

  Geschreven op 5 dagen en bewaard in een kluis: KU Leuven brengt het fascineren­de verhaal van de Belgische grondwet

  Denk jij dat de grondwet gewoon een saai stuk papier is? Dan wil de KU Leuven daar snel verandering in brengen. In 1831 werd de Belgische Grondwet aangenomen en daarmee is hij ook meteen de derde oudste grondwet ter wereld. De grondwet blijft het fundament van de rechtstaat, maar toch weten we er weinig over. De KU Leuven lanceerde om die reden de website: “De Grondwet voor iedereen”.
 3. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.