De kerncentrale van Tihange, langs de boorden van de Maas.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale van Tihange, langs de boorden van de Maas. © Bart Leye

ANALYSE. Van prijsstijgingen tot het klimaat: waarom de Belgische kernuitstap een mijnenveld is

De wet op de kernuitstap is intussen zeventien jaar oud. Opeenvolgende regeringen hebben de sluiting van de kerncentrales tegen 2025 voor zich uitgeschoven. Onder impuls van de groenen wil Vivaldi er toch mee doorzetten. Hoe dan?

28 reacties

 • Rik Hofman

  1 maand geleden
  Sharon kent geen fluit van wetenschappen, en zeker niet van kerncentrales. 
 • Kristof De Vos

  2 maanden geleden
  Er zijn landen die het wel al gedan hebben. We leven in een maatschappij waarin we eerst produceren en gebruiken om dan vast te stellen dat we het niet kunnen wegwerken. (radioactief afval - plastic). We mogen niet afhangen van de centrales zoals in Oekraïne.
 • François De Moor

  2 maanden geleden
  De kerncentrales sluiten,zal grote gevolgen hebben,ik zal alvast kaarsen indoen,Deze zullen we verschillende malen per week nodig hebben.Met dank aan de groenen,die eerst uitvoeren,en dan pas nadenken.
 • René Verhoeven

  2 maanden geleden
  Sharon, hernieuwbaar is net de oorzaak van dat probleem, door hun lage beschikbaarheid op jaarbasis, moet er danig veel van geïnstalleerd worden om gemiddeld toch iets te hebben, dat men op enkele zonnige winderige dagen te kampen krijgt met enorme overschotten met negatieve prijzen als gevolg, hun financieel rendement is op dat moment ook nul en niet interessant meer. En als ze dan echt nodig zijn, bij hoge prijzen, dan is er amper hernieuwbaar en heeft men plots veel back up nodig! 
 • Sharon Debeul

  2 maanden geleden
  Kerncentrales zijn niet afschakelbaar bij energiepieken.Daarom worden de renewables uitgezet ipv de kerncentrales. En juist daarom daalt het rendement van renewables en staan kerncentrales in de weg voor nog meer investeringen in renewables. 
 1. Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen
  Play

  Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen

 2. Waarom vallen als je kan staan tijdens het skydiven?
  Play

  Waarom vallen als je kan staan tijdens het skydiven?