Bart De Pauw tijdens zijn proces in Mechelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart De Pauw tijdens zijn proces in Mechelen. © Thomas Sweertvaegher

ANALYSE. Proces-Bart De Pauw: méér dan een showproces, en wel hierom

Vandaag valt de uitspraak in het proces De Pauw. Een showproces, werd het wel eens genoemd. Veel gedoe rond “ocharme wat berichtjes”. Maar het is méér, weet eenieder die in Mechelen de pleidooien volgde, zoals onze journaliste Nadine Van Der Linden. “De uitspraak wordt van maatschappelijk belang”, blikt zij vooruit. “Ze bepaalt mee hoe we denken over relaties tussen bazen en ondergeschikten, veertigers en twintigers, vrouwen en mannen.” Dit valt er te winnen - of te verliezen.

 1. Bart De Pauw kent zijn vonnis vandaag: wat je moet weten over het proces tegen de televisiemaker
  PROCES DE PAUW

  Bart De Pauw kent zijn vonnis vandaag: wat je moet weten over het proces tegen de televisie­ma­ker

  Vandaag valt in Mechelen het doek over het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (53). Dan weet hij of de rechtbank hem schuldig acht aan ‘belaging en overlast door middel van elektronische communicatiemiddelen’. Negen vrouwen stelden zich burgerlijke partij tegen hem, alsook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het parket vroeg een jaar cel met probatie-uitstel voor De Pauw.
 2. EXCLUSIEF. Wij spraken de eliteagenten die naaktfouilles terreurproces doen. “Salah en co lachen ons uit in ons gezicht”
  PREMIUM
  165

  EXCLUSIEF. Wij spraken de eliteagen­ten die naaktfouil­les terreurpro­ces doen. “Salah en co lachen ons uit in ons gezicht”

  Zélfs hun vrienden weten niet wat hun precieze job bij de politie inhoudt. Dat is: gevangenen van en naar het terreurproces brengen — én naakt fouilleren. Voor één keer doorbreken de eliteagenten het stilzwijgen. Wij spraken het team dat de gevaarlijkste gedetineerden van het land op de achterbank van hun gepantserde wagens vervoert: van crèchedoder Kim De Gelder over serieverkrachter Marc Dutroux tot drugsbaron Flor Bressers. “En toch blijven we Salah Abdeslam ook als mens zien.”
 1. EXCLUSIEF INTERVIEW. Zus van Bart De Pauw zwijgt niet langer: “De sprankel is uit z’n ogen verdwenen. Dit ruikt naar een afrekening”
  PREMIUM
  Showbizz

  EXCLUSIEF INTERVIEW. Zus van Bart De Pauw zwijgt niet langer: “De sprankel is uit z’n ogen verdwenen. Dit ruikt naar een afrekening”

  Vier jaar lang hield zij de lippen stijf op elkaar. Maar nu Bart De Pauw (53) eindelijk voor de rechter is verschenen, wil zijn twee jaar jongere zus Sofie vertellen welke tol de affaire-De Pauw van haar en de rest van de familie heeft geëist: “Ze hebben Bart geraakt in z’n kern”, vertelt ze in een exclusief gesprek over de afgelopen jaren. “Hij heeft zich twee dagen onderworpen aan onderzoeken door een gerechtsdeskundige. Da’s geen cadeau, hoor.”