De voortvluchtige Jürgen Conings (tweede van rechts) toen hij nog diende bij de militaire politie
Volledig scherm
PREMIUM
De voortvluchtige Jürgen Conings (tweede van rechts) toen hij nog diende bij de militaire politie © Instagram

ANALYSE. Liefde voor wapens, machocultuur en patriottisme dat makkelijk ontspoort: waarom extreemrechts zo goed gedijt in het leger

Rechts-extremisme zit in de lift en neemt steeds gevaarlijker vormen aan. Dat geldt voor heel de maatschappij. Maar in het leger is de voedingsbodem nog veel sterker aanwezig. Het stond in de sterren geschreven dat als er in Vlaanderen een potentiële Anders Behring Breivik zou opstaan, het een militair zou zijn.

48 reacties

 • Lieve Van Tallo

  5 maanden geleden
  Hij is getraumatiseerd en de stoppen zijn doorgeslagen. Dat defensie daar niet eerder heeft opgepikt. Na een missie zouden ze beter begeleiding moeten geven. Veel SPF’s zouden dit moeten krijgen. Door dit te verwaarlozen breng je ook de veiligheid van de burgers in gedrang.
 • Marianne Van den Lemmer

  5 maanden geleden
  Zulk een machtsontplooïng had ik graag gezien toen er echte terroristen rondliepen.
 • peter destoop

  5 maanden geleden
  ik heb mijn legerdienst vervuld in 1979. Dat was toen ook al zo.
 • Sam Bedfort

  5 maanden geleden
  Mevrouw Cools ging gisteren in Terzake al total loss met te insinueren dat het ganse leger extreem rechts was. Nochtans is ze er als de kippen bij om bij elk 'incident' met allochtonen te zeggen dat het slechts enkelingen zijn. Wel mevrouw Cools, dit is een enkele persoon, of u het nu zint, of niet.
 • Nicole Lesire

  5 maanden geleden
  waarom kunnen ze zoveel man niet inzetten als er rellen uitbreken ?maar wel voor 1 persoon die uiteindelijk nog niks heeft gedaan buiten dreigementen die persoon hadden ze na zijn dienst gewoon beter moeten opvolgen en begeleiden maar ja dat kost onze overheid geld en dat steken ze liever in eigen zak natuurlijk hopelijk eindigt dit voor iedereen goed af
 1. Projectontwikkelaar betaalde zelf voor RUP in Antwerpse stationsbuurt

  Projectont­wik­ke­laar betaalde zelf voor RUP in Antwerpse stations­buurt

  Hoewel volgens de Vlaamse overheid private partners niet mogen betalen voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), is dat in Antwerpen toch gebeurd in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en projectontwikkelaar Cordeel rond het ‘RUP Pelikaanstraat’ in de stationsbuurt. Dat schrijft Knack. Het kabinet van schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) ontkent niet dat de kosten grotendeels ten laste waren van Cordeel, een belanghebbende partij, maar stelt dat "alles volgens de gangbare procedures en in volle openbaarheid verloopt".
 2. HET DEBAT. Moet er ingegrepen worden nu coronacijfers stijgen? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Moet er ingegrepen worden nu coronacij­fers stijgen? Dit is jullie mening

  De coronacijfers stijgen opnieuw. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Er liggen nu meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 23 procent meer in vergelijking met een week geleden. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) moet er ingegrepen worden. Wat denk jij? Moeten er maatregelen genomen worden nu de coronacijfers stijgen? Eerder vandaag kwamen experts en politici aan bod. Nu is het jullie beurt.