Een CO2-meter.
Volledig scherm
Een CO2-meter. © Bollen

Amper twee fitnesscentra gecontroleerd op CO2-meter

In bijna 2.500 horecazaken was er een controle van de verplichte CO2-meter. Bij fitnesscentra staat de teller op twee. Het toezicht gebeurt door twee overheidsdiensten. De ene controleert systematisch, de andere enkel na een klacht. Dat schrijft De Standaard vandaag. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte vanmorgen bij Radio 1 dat hij zijn collega die bevoegd is voor Economie zal “aanspreken” over het gebrek aan controle.

 1. Verplichte CO2-meters in kleedkamers zetten kwaad bloed in sportclubs: “Wat is de volgende stap: controleren en boetes uitdelen?”
  PREMIUM
  Kortrijk/Menen

  Verplichte CO2-me­ters in kleedka­mers zetten kwaad bloed in sportclubs: “Wat is de volgende stap: controle­ren en boetes uitdelen?”

  De federale overheid wil in het kader van de coronastrijd sportclubs verplichten om tegen 1 november in elke kleedkamer een CO2-meter te hangen. Zeker waar meerdere mensen zonder mondmasker langer dan vijftien minuten samenkomen. In afwachting wordt gevraagd om die ‘vijftien minuten-regel’ nu al toe te passen. De sportclubs kunnen er – we drukken ons zacht uit - niet mee lachen, zo blijkt uit een rondvraag. Het bezorgt ook stads- en gemeentebesturen kopzorgen. “Het is niét op te volgen. Zodra er gedoucht wordt, geven die meters bijna constant te hoge waarden aan”, zegt Kortrijks schepen Arne Vandendriessche. Iedereen hoopt dat het Overlegcomité op vrijdag 17 september bereid is om alsnog bij te sturen.
 2. “Zo veel testen: dat houden huisdokters niet vol”: Domus Medica wil dat strategie grondig wordt bijgestuurd
  PREMIUM

  “Zo veel testen: dat houden huisdok­ters niet vol”: Domus Medica wil dat strategie grondig wordt bijge­stuurd

  “Er is gewoon te snel versoepeld. Door het mondmasker opnieuw uit te breiden en de coronapas te verplichten voor horeca en cultuurplekken is er een veel betere kans om de voorspelde vierde golf in bedwang te houden.” Zo klinkt het bij Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging van het land, waar men tegelijk wél een grondige herziening van de huidige teststrategie eist: “Want momenteel moeten huisartsen gewoon te veel overbodige coronatesten uitvoeren”, aldus Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel.
 3. RECONSTRUCTIE. Wil CD&V de Vlaamse regering verlaten omdat ze er niets meer bij te winnen heeft? Zo verliepen de 23 zenuwslopende uren in de Wetstraat
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Wil CD&V de Vlaamse regering verlaten omdat ze er niets meer bij te winnen heeft? Zo verliepen de 23 zenuwslo­pen­de uren in de Wetstraat

  Geen Septemberverklaring en nog altijd geen Vlaamse steunmaatregelen: een crisissfeer hing vandaag over de Vlaamse regering. Eén man werd door Open Vld en N-VA aangeduid als de grote schuldige: CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Even verloor minister-president Jan Jambon (N-VA) zelfs zijn geduld en er klonk bij de onderhandelaars ook openlijk heimwee naar Hilde Crevits. Zo verliepen de 23 zenuwslopende uren voor de onderhandelingen uiteindelijk afsprongen.