Amper 7 procent van bruggepensioneerden gaat opnieuw aan de slag
Slechts 532 SWT'ers (de vroegere bruggepensioneerden) op een totaal van 7.917 niet-werkende werkzoekenden die sinds april 2016 instroomden in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT-stelsel), stroomden ook opnieuw uit naar werk. Dit is amper 7 procent, ondanks de honderden jobaanbiedingen die elk van hen krijgt.
Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). "Gezien de huidige krapte op onze arbeidsmarkt is het belangrijk dat we evalueren hoe we ook SWT'ers beter laten doorstromen naar werk", zegt Tom Ongena.
Het aantal werkzoekenden dat actief beschikbaar is voor de arbeidsmarkt daalt jaar na jaar. Vijf jaar geleden was 94,2 procent van alle werkzoekenden actief beschikbaar. In 2021 is dat nog slechts 84,5 procent. De daling komt er doordat er steeds meer werkzoekenden zijn die aangepast beschikbaar zijn en dus enkel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt in plaats van actief op zoek te gaan naar werk. Meestal gaat het om oudere werkzoekenden die in het SWT-stelsel zitten. Slechts 7 procent van die SWT'ers stroomt dus ook opnieuw uit naar werk.
Bovendien stijgt het aantal werkzoekenden met medische en mentale problemen elk jaar: momenteel gaat het om meer dan 17.000 werkzoekenden of ruim een op de tien die niet of slechts beperkt beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Volgens Ongena verdubbelde het aandeel op slechts vijf jaar tijd, en vooral bij 55-plussers zijn er problemen. Hun aandeel steeg van 21,6 procent in 2016 naar 38,5 procent in 2021.
“Zorgwekkende cijfers”
"Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn deze cijfers op zijn minst zorgwekkend", zegt Ongena. "Als je weet dat er jaarlijks slechts een honderdtal SWT'ers opnieuw aan de slag gaan is het duidelijk dat we de huidige aanpak moeten herbekijken. We moeten hierbij focussen op opleidingen, zodat mensen hun kennis verder kunnen ontwikkelen of net nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. Zo kunnen ze ook in andere sectoren aan de slag."
Ook benadrukt Ongena dat er maatregelen moeten komen om het aangeboden werk werkbaar te maken en te houden voor deze mensen. Zo zijn het niet altijd officieel erkende ziektes die verhinderen dat werkzoekenden opnieuw aan de slag gaan.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat het de taak van de VDAB is om SWT’ers te activeren, op te leiden en te begeleiden naar een aangepaste vacature. Verder rekent ze ook op de werkgevers om oudere werkzoekenden en SWT’ers aan te werven. “We hebben zoals bekend heel veel mensen nodig op onze arbeidsmarkt in Vlaanderen, gezien er in heel veel sectoren een krapte aan arbeidskrachten is. Ook de talenten en de ervaring van oudere werknemers zijn essentieel. Positief is dat de werkzaamheidsgraad van 55-plussers is gestegen van 39,6 procent in 2008 tot 56,5 procent nu. Het is onze ambitie om de werkzaamheidsgraad van die groep nog te verhogen”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Vuelta8
Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro
Vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start. Blikvanger aan het vertrek in het Nederlanse Utrecht is onze Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is een van de topfavorieten om de eindzege in de wacht te slepen, maar de concurrentie is niet van de poes. Denk jij dat hij aan het langste eind kan trekken? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash. -
PREMIUM1
Prof inspanningsfysiologie over inkorting Dodentocht: “We hebben een fenomenale inwendige airco, maar we trainen hem onvoldoende”
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
-
Mijntelco
Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit. -
Wat als je je ontslag krijgt vlak voor je pensioen?
Je werk verliezen is geen pretje. Je werk verliezen terwijl je zat af te tellen naar je pensioen al helemaal niet. Want probeer maar eens een nieuwe job te vinden als je nog maar enkele werkjaren voor de boeg hebt! Gelukkig kan je in dat geval soms terugvallen op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, kortweg SWT. Jobat.be zet de regels op een rij. -
Vakbonden en werkgevers raken het eens over brugpensioen, minimumloon en overuren
Vakbonden en werkgevers zijn het vannacht, na uren onderhandelen, eindelijk eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt. Zowel vakbonden als werkgevers reageren tevreden en spreken over een “evenwichtig akkoord”. -
PREMIUM
Wanneer kan je nog op brugpensioen? Werkexpert: “Ik misgun het niemand, maar dit stelsel zou niet meer mogen bestaan"
Een soepeler brugpensioen is een van de pistes om een loonakkoord te bereiken tussen de vakbonden en werkgevers. Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen niet versoepelen, maar geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”