De gevangenis van Dendermonde. Archiefbeeld.
Volledig scherm
De gevangenis van Dendermonde. Archiefbeeld. © Jan De Meuleneir / Photo News

Amnesty: ook in 2021 amper vooruitgang in hete hangijzers van de Belgische mensenrechtensituatie

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijst in zijn jaarverslag opnieuw op drie hete hangijzers in de Belgische mensenrechtensituatie die ze al jarenlang aanhaalt, maar waar ook in 2021 amper vooruitgang geboekt werd. Die thema's zijn asiel en migratie, etnisch profileren en politiegeweld en de "onmenselijke situatie" in de gevangenissen. In de strijd tegen seksueel geweld werd wel vooruitgang geboekt, maar ook voor de andere mensenrechtenuitdagingen zou Amnesty graag wat meer daadkracht zien.

  1. Dave De Kock moet dan toch niet naar overbevolkte gevangenis Dendermonde. Wij kregen een kijk binnen de muren: “Nieuwkomers krijgen matras op de grond”
    PREMIUM

    Dave De Kock moet dan toch niet naar overbevolk­te gevangenis Dendermon­de. Wij kregen een kijk binnen de muren: “Nieuwko­mers krijgen matras op de grond”

    Dave De Kock is in België. Hij is overgeleverd aan ons land. Tegen alle verwachtingen in heeft de onderzoeksrechter hem niet in de gevangenis van Dendermonde geplaatst. Die gevangenis was de reden waarom hij zich verzette tegen zijn uitlevering aan België. In Dendermonde slapen de gedetineerden op de grond en daar wil je als gedetineerde liever niet terechtkomen. Wij kregen — hoogst uitzonderlijk en voor de allereerste keer — een kijk binnen de muren van het prison.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  1. Extra plaatsen in Belgische gevangenissen meer dan welkom: “Maar wie gaat er werken?”

    Extra plaatsen in Belgische gevangenis­sen meer dan welkom: “Maar wie gaat er werken?”

    De capaciteit van het Belgisch gevangeniswezen wordt uitgebreid met 800 extra plaatsen, zo meldde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) deze ochtend. Een stap in de goede richting, reageren de gevangenisbonden. Maar toch is het nijpende personeelstekort daarmee niet opgelost. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil dan weer duidelijkheid over het langer openblijven van de gevangenis van Sint-Gillis. “Er is altijd afgesproken dat de gevangenis van Haren die in Vorst en Sint-Gillis zou vervangen, en niet dat ze samen zouden blijven bestaan.”
  2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.