Michael Mina, professor aan Harvard University.
Volledig scherm
PREMIUM
Michael Mina, professor aan Harvard University. © Wannes Nimmegeers / Boston Globe via Getty Images

Amerikaanse expert heeft plan waarmee ook België zich sneller uit lockdown zou kunnen bevrijden: “Curve kan drie keer sneller dalen”

Eind februari. Eind maart. Pasen. Volgende zomer. Experten en politici duwen de eindmeet voor de lockdown steeds verder weg omdat de curve niet snel genoeg daalt en het nog lang duurt vooraleer we voldoende vaccins hebben. Premier De Croo spreekt zelfs luidop over 2021 als “overgangsjaar”. Geeft hij zich te snel gewonnen? Amerikaanse experts bedachten immers een plan waarmee ook ons land zich sneller uit de lockdown zou kunnen bevrijden: “Het kan de curve drie keer sneller laten zakken.”

 1. Na de vijf besmettingen in Edegemse school: “Als een kind een negatieve test aflegt, is quarantaine afgelopen voor gezin”
  PREMIUM

  Na de vijf besmettin­gen in Edegemse school: “Als een kind een negatieve test aflegt, is quarantai­ne afgelopen voor gezin”

  De testresultaten van de 550 leerlingen en de tientallen personeelsleden van Olfa Elsdonk in Edegem zijn binnen. In totaal legden vijf kinderen een positief coronatest af, vier kinderen raakten besmet met de Britse variant. Zowel de school in Edegem als die in Kontich zullen volgende maandag opnieuw openen. “Onze drastische aanpak bleek de juiste”, zegt de Edegemse burgemeester Koen Metsu (N-VA).
 2. Horeca heropent ten vroegste in maart, “maar de feesten kunnen roet in het eten strooien”
  PREMIUM

  Horeca heropent ten vroegste in maart, “maar de feesten kunnen roet in het eten strooien”

  Als alles meezit, kunnen cafés en restaurants weer de deuren openen in maart. De kans lijkt evenwel groter dat dat pas rond Pasen zal gebeuren. “Er zijn zoveel factoren die de curve in alle mogelijke richtingen kunnen sturen.” Horeca Vlaanderen panikeert niet en werkt aan een plan waarmee het de horeca veilig wil laten heropenen. Blijft de tapkraan nog maanden dicht? Dit is hoe de experts het zien.
 1. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

 2. Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevonden, museum had diefstal niet opgemerkt
  Play

  Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevon­den, museum had diefstal niet opgemerkt