"Als we vragen dat mensen langer werken, moeten ze dat ook kùnnen"
Werkbaar werkVicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft vanmiddag met de sociale partners en experten rond de tafel gezeten over 'werkbaar werk'. Volgens Peeters is dat een containerbegrip en moet het nu concrete invulling krijgen. Hij geeft de sociale partners de tijd tot november, om tijdens een volgende rondetafel met concrete voorstellen te komen, die dan eventueel in wetten kunnen gegoten worden.
Delen per e-mail
"Het is ongelooflijk hoe dit thema leeft bij de mensen, we krijgen zeer veel reacties. Het is dan ook nu hét moment om een aantal dingen uit te klaren", aldus Peeters. "Mijn grote zorg is dat het zo'n groot debat van thema's wordt, dat we uiteindelijk nergens geraken."
Peeters lanceerde daarom al vier pistes om in eerste instantie op te focussen:
• cao 104, een relatief jonge cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR) die een kader biedt voor ondernemingen die een leeftijdsbewust personeelsbeleid willen voeren;
• de loopbaanrekening, een instrument uit het regeerakkoord dat moet toelaten om soepeler en transparanter om te gaan met de bestaande rechten;
• de strijd tegen stress en burn-out,
• de factor 'tijd', die naar boven komt als dé grootste stressfactor.
Inspiratie over de landsgrenzen
'De gemiddelde duur van het beroepsleven in België bedroeg in 2012 32,2 jaar, bijna drie jaar minder dan het Europees gemiddelde'
"Nu moeten de debatten van start gaan, onder andere binnen de Groep van 10 en de Nationale Arbeidsraad", aldus Peeters. Hij zal in de komende maanden verschillende bedrijven en projecten bezoeken, die werkbaar werk al op hun eigen niveau in de praktijk brengen. Zo zal bijvoorbeeld naar de collega's in Nederland gekeken worden en tijdens een werkbezoek gepolst worden naar hun ervaringen.
"De gemiddelde duur van het beroepsleven in België bedroeg in 2012 32,2 jaar, bijna drie jaar minder dan het Europees gemiddelde", zegt Peeters. "Daarom neemt de federale regering maatregelen om de loopbanen en pensioenen te hervormen. Maar wanneer we aan mensen vragen om langer te werken, dan moeten we er ook voor zorgen dat ze dat kùnnen." Dat is volgens Peeters behalve een maatschappelijke ook een economische noodzaak, aangezien de RIZIV-uitgaven voor ziekte-uitkeringen sinds 2011 gestegen zijn van 5,4 tot 6,8 miljard euro.
"Niet overdramatiseren"
'Honderdduizenden mensen gaan vandaag met veel zin en enthousiasme werken'
VBO-topman Pieter Timmermans zei na afloop van de rondetafel dat vandaag evenwel niet de indruk mag gewekt worden dat "iedereen in een onmogelijke job werkt". "We mogen dit ook niet overdramatiseren, honderdduizenden mensen gaan vandaag met veel zin en enthousiasme werken", klinkt het. De VBO-topman pleit voor een "3D-plan", voor Degelijk, Doenbaar en Duurzaam werk. "Belangrijk is dat die 3 D's in evenwicht zijn", aldus Timmermans.
Peeters benadrukt dat er geen onnodige extra structuren gecreëerd zullen worden. "Het sociaal overleg is bijzonder goed geschikt om dit thema op te nemen."
"Te mediatiek karakter"
Verschillende vakbondsverantwoordelijken bleken vandaag trouwens afwezig op de rondetafel. Maar Marc Goblet, de nummer twee van de socialistische vakbond, rechtvaardigt zijn afwezigheid door het "mediatieke karakter" dat gegeven werd aan de vergadering.
Hij is van mening dat de vragen verbonden aan werk, aan competitiviteit, aan vorming, rond pensioenen of preventie, veiligheid en gezondheid op het werk "aangepakt moeten worden binnen de Groep van 10". "Zaken worden gesegmenteerd, er worden punten aangehaald voor de rondetafel, terwijl alles verbonden is", aldus Goblet, die evenwel benadrukt dat de socialistische vakbond zal deelnemen aan de besprekingen die gepland zijn in de komende weken. "Deelnemen is één ding, maar het gevolg dat er nadien aan gegeven wordt, zal moeten blijken", waarschuwt hij.
De socialistische vakbond zegt heel wat voorstellen op tafel te willen leggen, maar geen enkele sociale regressie te zullen tolereren en het federale interprofessionele overleg te zullen verdedigen, met name tegen de N-VA.
'Voor alle duidelijkheid: werkbaar werk is geen synoniem van deregulering en van nog meer flexibiliteit aan werknemers vragen'
Het ACV heeft alvast tien strategische doelstellingen geformuleerd. De christelijke vakbond verwacht dat de rondetafel "eindelijk een aanzet is voor een minstens even ingrijpend beleid, in overleg en in samenwerking met de sociale partners, voor meer werkbaar werk", klinkt het in een persbericht.
Maar vooraleer werkbaar werk aan te pakken, is er volgens de vakbond "vooreerst de noodzaak dat je werk hebt". Het ACV verwacht daarom dat de regering een beleid ontwikkelt waardoor jobs worden gecreëerd. "Kwalitatieve jobs die vooral een antwoord zijn op de veel te hoge jeugdwerkloosheid." Het ACV blijft ook benadrukken dat loonvorming via cao's geregeld wordt. "En voor alle duidelijkheid: werkbaar werk is geen synoniem van deregulering en van nog meer flexibiliteit aan werknemers vragen."
Vanuit zijn doelstellingen schuift de vakbond tien concrete actiepunten naar voor. Het gaat daarbij over een "doorstart voor levenslang leren", "autonome vormgeving van de loopbanen", "een beter kader voor werk op afstand", "werktijden op maat", "paal en perk aan de onzekerheid van het werk", "prioriteit aan preventie en bescherming op het werk", "op de bres tegen stress", "werkkansen voor personen met gezondheidsproblemen", "recht op loopbaanbegeleiding" en "bescherming van de werklozen tegen onwerkbaar werk".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
PREMIUM122
Hoe ziet de toekomst van Theo Francken eruit na de affaire-Kucam? “Ik ga niet zwijgen over migratie”
-
-
Winterse buien in de ochtend, pas op voor gladde wegen
De week begint deze ochtend met winterse buien, maar nadien wordt het droger met opklaringen vanaf het westen. Dat meldt het KMI. Het tweede deel van de week wordt gevoelig zachter, maar ook regenachtiger. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor mogelijke gladheid op de weg. -
Hoge Gezondheidsraad: “Systematische vaccinatie van zwangere vrouwen niet aangeraden, individueel kan het wel”
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen. Het kan wel op individuele basis overwogen worden als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie. De reactie komt er na een dringende adviesaanvraag vanuit de Belgische taskforce. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Professor Herman Goossens: “We kunnen derde golf niet meer vermijden. Nu maatregelen opvolgen, anders wordt het een drama”
Nu de Britse variant van het coronavirus in ons land duidelijk in opmars is, is een derde golf haast onvermijdelijk. Dat heeft professor Herman Goossens (UAntwerpen) gezegd in VTM NIEUWS. “We zijn op een kantelmoment gekomen”, aldus Goossens.