Als coronacijfers weer verslechteren, voert onderwijs mogelijk een “afkoelingsweek” in voor of na krokusvakantie: wat betekent dat?
Als ons land de komende weken te maken krijgt met slechtere coronacijfers, wordt er een zogenaamde afkoelingsweek toegevoegd voor of na de krokusvakantie. Dat meldt het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met adviesorgaan GEMS, de scholenkoepels en de vakbonden. Die afkoelingsweek zou geen extra week vakantie betekenen voor de leerlingen: de onderwijsverstrekkers zijn akkoord dat er dan een week lang collectief afstandsonderwijs gegeven wordt. De beslissing om een week toe te voegen aan de krokusvakantie wordt ten laatste op 22 januari genomen.
Delen per e-mail
In het overleg stelde het GEMS in persoon van infectiologe Erika Vlieghe en biostatisticus Kurt Molenberghs de twee maatregelen met impact op het onderwijs van zijn plan-B voor aan de minister en de verschillende onderwijspartners: de afkoelingsweek en een mogelijke uitbreiding van de mondmaskerplicht naar iedereen vanaf 10 jaar.
Daarnaast werd in het overleg van donderdag ook overeengekomen dat de huidige veiligheidsmaatregelen in de scholen aangehouden worden tot en met de krokusvakantie. Daarnaast worden de schooluitstappen tot en met de paasvakantie geannuleerd, wat onder meer betekent dat er voor het tweede jaar op rij geen eindreizen mogelijk zijn.
Het is nog niet duidelijk of de afkoelingsweek voor of na de krokusvakantie ingepland zou worden. “De virologen zeggen ons dat die twee weken voldoende zijn om een afkoelingseffect te creëren, net zoals dat het geval was bij de herfstvakantie”, zegt Weyts’ woordvoerder. “Maar anders dan in de tweede week van de herfstvakantie gaan de lessen dan wel door. Als dat scenario uitgevoerd wordt, dan kunnen lokale besturen zoals eerder al het geval was opvanginitiatieven nemen.” De minister beklemtoont verder dat hierover ten laatste op 22 januari uitsluitsel moet zijn, om de nodige voorbereidingen mogelijk te maken. De krokusvakantie start op 15 februari.
De tweede maatregel met een impact voor het onderwijs gaat over een uitbreiding van de mondmaskerplicht, naar iedereen vanaf 10 jaar. Nu is dat nog vanaf 12 jaar. Die uitbreiding hangt echter af van een nieuw advies van de Risk Assessment Group, waarop nog gewacht wordt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
29
Tweede kortgeding tegen coronamaatregelen afgewezen: “Totaal onwetenschappelijke redeneringen”
Ook het tweede kort geding dat een groep burgers had ingesteld tegen de coronamaatregelen is door de Brusselse kortgedingrechter afgewezen. Dat meldt de persrechter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. Meer dan 400 mensen hadden geëist dat de beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor hen zouden opgeheven worden. Volgens hen schenden ze hun mensenrechten en hebben ze geen enkel effect op de verspreiding van het virus. De kortgedingrechter heeft hun nu ongelijk gegeven. -
PREMIUM77
Walen vinden Vlaanderen streng in de leer: “Het noorden kan ons niet opleggen wat we moeten doen”
-
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Toch nog leerlingen die naar school gingen ondanks reis: “Verhaal van kinderen en van ouders stemt niet altijd overeen”
Het verhaal dat leerlingen vertellen over hun vakanties stemt niet altijd overeen met wat de ouders zeggen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO) bij 581 leden. Iets minder dan 25 procent van de leerlingen die op vakantie waren geweest in een rode zone, kwam toch naar school. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
PREMIUM
COLUMN. Vaccinatie? Voor onze overheid steekt het niet op een maandje. Voor mijn schoonmoeder telt nochtans elke dag
-
Livios
Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen.
78 reacties
Freddy De Vos
Gino Sinnesael
eduard janssens
Walter De Vuyst
geert goemaere