Politie is massaal aanwezig voor de klopjacht op beroepsmilitair Jürgen Conings.
Volledig scherm
Politie is massaal aanwezig voor de klopjacht op beroepsmilitair Jürgen Conings. © Photo News

Alles wat je moet weten over de klopjacht op Jürgen Conings in vijf vragen

De klopjacht op de gewapende beroepsmilitair Jürgen Conings (46) is nog volop aan de gang. Sinds zijn verdwijning op maandag zijn er veel nieuwe elementen aan het licht gekomen. Dit is wat je moet weten. 

 1. Jürgen Conings werd gevolgd door de Staatsveiligheid: waarom zat hij nog in het leger en hoe moeilijk was het voor hem om aan wapens te geraken?
  PREMIUM

  Jürgen Conings werd gevolgd door de Staatsvei­lig­heid: waarom zat hij nog in het leger en hoe moeilijk was het voor hem om aan wapens te geraken?

  “Zulke raketlanceerders liggen niet gewoon in een schuif in een depot. Je raakt daar echt niet zomaar binnen. Ook niet als militair.” Hoe kan het dat een militair, door de Staatsveiligheid in het oog gehouden en op een OCAD-lijst als extremist, met een arsenaal wapens en munitie kan wegwandelen uit een kazerne? En wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij dat ‘in de gaten houden’. Omdat de legerleiding en de bevoegde minister op vraag van het parket voorlopig niet communiceren, legden we de prangendste vragen voor aan de militaire vakbond.
 2. Wie is Jurgen Conings? “Spierbundel met peperkoeken hartje”, “extreemrechtse wapenzot” of “gevaarlijke terrorist”?
  PREMIUM

  Wie is Jurgen Conings? “Spierbun­del met peperkoe­ken hartje”, “extreem­recht­se wapenzot” of “gevaarlij­ke terrorist”?

  De politie houdt sinds dinsdagmiddag in het hele land een klopjacht op een zwaarbewapende beroepsmilitair. De 46-jarige Jürgen Conings dreigt in een afscheidsbrief met “een aanslag tegen het regime en tegen virologen”. Hij zou gewapend zijn met een raketwerper, machinepistool en een gewoon pistool. Over wie Jürgen Conings echt is, lopen de meningen uiteen.
 3. En toen kreeg Jürgen Conings de sleutel van het wapendepot. Hoe kon dit gebeuren?
  PREMIUM

  En toen kreeg Jürgen Conings de sleutel van het wapendepot. Hoe kon dit gebeuren?

  “Ze hebben de kat bij de melk gezet.” Dat zegt een bron bij Defensie over Jürgen Conings. De voortvluchtige militair stond bij de veiligheidsdiensten bekend als een potentieel gewelddadige extremist. Toch kon hij maandag ongestoord zijn auto inladen met vier raketwerpers, een machinegeweer, een pistool en munitie. In De Morgen vertelt de militaire bron hoe Conings zo vlot aan de wapens is geraakt.
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Vriendin Jürgen Conings: “Die man op wie het hele land jacht maakt: in hem herken ik ‘mijne Jürgen’ niet”
  PREMIUM

  Vriendin Jürgen Conings: “Die man op wie het hele land jacht maakt: in hem herken ik ‘mijne Jürgen’ niet”

  “Voor mij is hij nog altijd mijn lieve man, die ik ontzettend mis.” Gwendy (46) leeft naar eigen zeggen al twee dagen in een nachtmerrie, waaruit ze maar niet wakker wordt. Ze weet totaal niet wat in het hoofd van haar vriend Jürgen Conings (46) omging, toen hij met een auto vol wapens op de vlucht sloeg en dreigde met een aanslag tegen het regime. Ze getuigt hoe zij de voorbije dagen beleefde, de angst, de onzekerheid en de vele vragen waarmee ook zij zit.