Het UZ Gent en drie bedrijven hebben zware geldboetes tot 55.000 euro gekregen omdat ze in 2005 en 2006 zeventien patiënten verkeerd zou hebben bestraald. Negen patiënten zijn daardoor ook gestorven. De artsen, technici en bedrijfsleiders krijgen geen straf opgelegd.

Alleen geldboetes voor UZ Gent en drie bedrijven voor foute hersenbestraling

UpdateIn de strafzaak rond de bestralingstherapie waarbij in 2005 en 2006 in het UZ Gent patiënten op een verkeerde plaats in de hersenen bestraald werden, krijgen alleen het UZ en drie andere bedrijven geldboetes tot 55.000 euro opgelegd. Het ziekenhuis draagt de zwaarste verantwoordelijkheid omdat het "om budgettaire redenen onveilige keuzes" maakte, maar de artsen, technici en bedrijfsleiders krijgen geen straf opgelegd. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vandaag beslist.

 1. Regering bereikt loonakkoord: premie tot 500 euro netto mogelijk in bedrijven met goede resultaten

  Regering bereikt loonak­koord: premie tot 500 euro netto mogelijk in bedrijven met goede resultaten

  De topministers van de regering De Croo hebben afgelopen nacht een loonakkoord bereikt. In ondernemingen met goede economische resultaten tijdens de coronacrisis kunnen werknemers een eenmalige nettopremie tot 500 euro netto krijgen. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bevestigd aan onze redactie. De premie wordt onderhandeld op het niveau van de bedrijven. De regering wil ook de minimumlonen verhogen. Premier Alexander De Croo vindt dat het kernkabinet “een redelijk, evenwichtig en goed akkoord” heeft bereikt. De socialistische vakbond en oppositiepartijen N-VA en PVDA schieten het regeringsvoorstel af.
 1. Vrachtwagen breekt doormidden na treinbotsing
  Play

  Vrachtwa­gen breekt doormidden na treinbot­sing

 2. Met deze 'jetsuit' komt vliegen écht dichtbij
  Play

  Met deze 'jetsuit' komt vliegen écht dichtbij