Koning Filip wacht lastige beslissingen in de federale regeringsvorming.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Filip wacht lastige beslissingen in de federale regeringsvorming. © Photo News

Alle vragen over de federale regeringsvorming: hoelang gaat het nog duren, zijn we op weg naar een nieuw record en komen er nieuwe verkiezingen?

Koning Filip heeft preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) van hun opdracht ontheven, en PS-voorzitter Paul Magnette aangeduid als federaal informateur. Zijn taak? De basis leggen voor een nieuwe federale regering, 163 dagen na de verkiezingen en bijna een jaar nadat de regering in lopende zaken ging. Kan Magnette de kloof dichten tussen de PS en N-VA? Of is nu eerder de kiem geplant voor een paars-groene regering? Feit is dat de onderhandelingen over een nieuwe federale regering vaster lijken te zitten dan ooit. Hoelang kan deze patstelling nog duren? En kunnen er effectief nieuwe verkiezingen komen zoals hier en daar gefluisterd wordt? Politicoloog Dave Sinardet legt uit.

 1. Onze opinie. De politieke partijen zijn sinds de verkiezingen alleen bezig met hun eigen toekomst. Niet met die van u
  PREMIUM

  Onze opinie. De politieke partijen zijn sinds de verkiezin­gen alleen bezig met hun eigen toekomst. Niet met die van u

  Herinnert u zich hoe koning Albert op 21 juli 2011 de vuisten balde over het uitblijven van een federale regering? Zijn ergernis grensde toen aan radeloosheid, zijn smeekbede aan wanhoop. De dag nadert waarop zijn zoon en opvolger Filip op zijn beurt de vuisten zal ballen, misschien wel voor het eerst in zijn leven, wegens de collectieve politieke onwil om nog een Belgische regering te vormen.
 2. Zo kan het ook: premier Nieuw-Zeeland probeert in 2 minuten razendsnel verwezenlijkingen regering op te sommen

  Zo kan het ook: premier Nieuw-Zee­land probeert in 2 minuten razendsnel verwezen­lij­kin­gen regering op te sommen

  Terwijl we in België 163 dagen na de verkiezingen nog altijd geen zicht hebben op een nieuwe federale regering en we sinds de val van Michel-II in december vorig jaar verderpeddelen met een regering in lopende zaken en een noodbegroting, lijkt het in Nieuw-Zeeland een pak vlotter te gaan. Premier Jacinda Ardern postte vrijdag een filmpje op Facebook waarin ze in twee minuten tijd zo snel mogelijk de verwezenlijkingen van haar regering probeerde op te sommen en dat ging meteen viraal.
 1. De Romeo's steken de keet in brand met hun medley
  Play
  Rode Neuzen Dag

  De Romeo's steken de keet in brand met hun medley

 2. Schattig: Gio Kemper doet school dansen op 'Can't Stop The Feeling'!
  Play
  Rode Neuzen Dag

  Schattig: Gio Kemper doet school dansen op 'Can't Stop The Feeling'!