Alle kinderen en scholieren kunnen voltijds naar school op 1 september
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft met de onderwijskoepels en de experten van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrategie) samengezeten om te bepalen hoe de eerste dagen van het nieuwe schooljaar gekleurd zullen zijn. Er is beslist dat de scholen zullen starten met code geel. Alle leerlingen, van kleuter tot secundair, zullen vijf dagen per week naar school kunnen bij de start van het nieuwe schooljaar. Maar daarna kan lokaal van dat principe afgeweken worden indien de pandemiesituatie acuut is.
Delen per e-mail
De verschillende stakeholders van het onderwijs houden dus vast aan code geel voor het volledige onderwijs (gewoon en buitengewoon kleuter-, lager, voltijds en deeltijds secundair, hoger, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs). Maar de invulling van code geel is wel wat gewijzigd.
In code geel kunnen alle kinderen nu wél voltijds naar school - in plaats van slechts vier dagen voor de tweede en de derde graad van het middelbaar. De beperkte epidemiologische impact van de ene schoolvrije dag op woensdag weegt onvoldoende op tegen de organisatorische en pedagogische neveneffecten zodat in code geel standaard wordt uitgegaan van een vijfdaagse schoolweek.
“Het uitgangspunt voor de heropstart van de scholen in september is en blijft het garanderen van het recht op leren van elk kind, elke leerling in het kleuter-, lager en secundair onderwijs”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Dat recht willen we maximaal beantwoorden door les in de klas, gegeven door de leerkracht. Een digitaal aanbod vormt een uitstekende aanvulling maar echt afstandsonderwijs is louter een alternatief wanneer de veiligheidsvoorschriften zulks vereisen.”
Concreet wordt code geel verstrengd. In de klas moeten mondmaskers altijd gedragen worden in het secundair onderwijs, het volwassenonderwijs, het deeltijdskunstonderwijs (vanaf 12 jaar) en het hoger onderwijs. Het dragen van een mondmasker is evenwel niet nodig bij pauzes of sportactiviteiten. Ook wordt strenger toegekeken dat er geen mensen in de scholen komen die er niet moeten zijn, en worden de activiteiten buiten de schoolmuren teruggeschroefd.
Code oranje wordt aangepast voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen kunnen, gelet op de beperktere impact op de transmissie van het virus en pedagogische overwegingen, in code oranje ook vijf dagen naar school. Voor de tweede en derde graad betekent dit vijftig procent van de onderwijstijd op school - er zal week om week gewerkt worden. Kwetsbare leerlingen uit de tweede en derde graad worden in code oranje wel op school uitgenodigd.
Sowieso verwelkomen alle scholen in deze eerste lesweek – in functie van een vlotte opstart van het schooljaar – alle leerlingen op school, inclusief de tweede en derde graad.
Enkel in gemeenten waar de pandemiesituatie acuut is, kan daarna worden overgeschakeld naar code oranje. Dat houdt in dat het secundair onderwijs, het hoger onderwijs, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs in die specifieke gemeenten schakelen naar code oranje indien dit door de lokale crisiscel is beslist op basis van data van evaluatiecel Celeval én de minister van Onderwijs hiermee akkoord is gegaan.
Welke scholen eventueel code oranje krijgen, ligt nog niet vast. Weyts houdt er rekening mee dat dat in sommige gemeenten zal gebeuren. Volgende week zou daarover meer duidelijkheid moeten zijn.
Lieven Boeve: “Evenwicht tussen veiligheid en onderwijs”
Het Katholiek Onderwijs is tevreden met de vereenvoudiging van de schoolorganisatie. “We zijn blij dat we een nieuw evenwicht vinden tussen veiligheid en onderwijs. We slagen erin om, in het belang van onze jeugd, leerlingen nog meer op school te verwelkomen dan tot nu was voorzien. Voor de schoolorganisatie nemen we een pak last van de schouders weg. We vragen hiervoor wel een stevig engagement. Van de onderwijssector, in het bijzonder de leerlingen en het personeel, maar ook van de brede samenleving. Dit gaat om de toekomst van de jongsten in onze samenleving. Laten we deze kans met beide handen grijpen”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Raymonda Verdyck: “Maximale kansen bieden aan onze leerlingen”
“We zijn heel tevreden dat we het schooljaar met alle leerlingen kunnen starten”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. “Zowel op cognitief als sociaal vlak is het heel belangrijk om de leerlingen secundair onderwijs vijf volle dagen per week op school te kunnen ontvangen. Dat ook de eerste graad in alle scenario’s vijf dagen naar school kan blijven gaan, stemt ons zeer tevreden. Het stelt ons in staat om maximaal kansen te bieden aan onze leerlingen.”
“Onze leerkrachten hebben de laatste maanden van het schooljaar ontzettende inspanningen geleverd om het leren maximaal mogelijk te maken. Naar school kunnen gaan maakt een wezenlijk verschil. Zo kunnen we alle leerlingen bereiken en bovendien krijgen alle leerlingen er de nodige ondersteuning. Ook is de sociale component en het welbevinden belangrijk, leerlingen hebben nood aan contacten met hun leeftijdsgenoten. De school is een ideale plek om samen te leren samenleven.”
“De veiligheid komt niet in het gedrang, deze aanpak werd uitgewerkt in overleg met de virologen”, stelt Verdyck nog. “De draaiboeken die werden opgesteld voor de zomervakantie en de daarin opgenomen veiligheidsmaatregelen blijven van kracht. De uitgewerkte aanpak voor de start van het schooljaar biedt alle garanties voor een veilige heropstart. Naast het garanderen van leerrecht voor al onze leerlingen staat immers ook de veiligheid en de gezondheid voorop.”
VCOV: “Snel duidelijkheid gekregen”
“We zijn blij dat we snel duidelijkheid hebben gekregen over de manier waarop de scholen zullen heropstarten. Dat perspectief is iets waarop vele ouders zaten te wachten”, zegt Karolien Bouchet van de Vlaamse Confederatie van Ouderverenigingen (VCOV). “En uiteraard vinden we ook wat er is beslist heel positief.”
Karolien Bouchet zegt dat uit een recente interne enquête bleek dat de grote meerderheid van de ouders erop rekende dat de scholen ‘zo normaal mogelijk’ zouden heropenen in september. “Er is een kleine minderheid van ouders die wat angstig is, en die zegt liever op thuisonderwijs of afstandsonderwijs te vertrouwen, maar dat is een beperkte groep”, klinkt het.
Voorts is het voor de woordvoerster van de ouderverenigingen ook belangrijk dat de regels van hygiëne en handen wassen, goede verluchting en ontsmetten worden gehandhaafd en nagevolgd.”
VLVO: “Tevreden met heropstartscenario”
Marie-Jeanne Baelmans, directeur van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO), is erg blij met het scenario voor de heropstart van de scholen zoals dat in de vooravond is bekendgemaakt door minister van Onderwijs Ben Weyts.
“De scholen hadden al in juni de nodige onderrichtingen in verband met de kleurcodes gekregen, en wat er nu is beslist, verschilt niet zoveel met wat er voorzien was”, zegt Baelmans.”In het middelbaar zal men zich wat meer moeten aanpassen, maar ook daar wist men wat men kon verwachten.”
Onderwijsvakbond: “Blij met verstrengingen”
De christelijke onderwijsvakbond COC is tevreden dat er in de regeling voor de opening van de scholen ook enkele verstrengingen van de coronamaatregelen zijn opgenomen. Dat zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven.
De vakbond drong bijvoorbeeld aan op een verstrengde mondmaskerregeling, en die komt er ook. Mondmaskers zijn voortaan verplicht tijdens de lessen in het middelbaar, in het deeltijds kunstonderwijs en het hoger onderwijs. Daarnaast wordt in alle scholen de toegang van derden beperkt, en zullen schooluitstappen beperkt worden.
“Er is al nieuw overleg gepland volgende week. We gaan onze afgevaardigden ontmoeten in de laatste week van augustus om te horen hoe de voorbereidingen lopen en of er nog zorgen zijn”, aldus Van Kerkhoven. “We blijven ook adviseren dat scholen zich voorbereiden op alle kleurcodes.” De vakbonden zullen ook betrokken worden bij de lokale risico-analyses, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Een pure schande”: Nederlanders komen massaal shoppen in onze grensgemeenten
Op de parkings van winkels aan de grens waren vandaag opvallend veel Nederlandse nummerplaten te zien. Verschillende noorderburen wilden nog snel even in de Belgische winkels komen shoppen voor het reisverbod op niet essentiële reizen woensdag ingaat. De burgemeester van Turnhout Paul Van Miert (N-VA) is kwaad: “Het is een pure schande”. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Klachten rond privacy verdubbeld
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft vorig jaar 708 klachten en bemiddelingsverzoeken ontvangen, dubbel zoveel als in 2019. Dat meldt De Zondag. -
-
Motivatiepsycholoog over aanpak Overlegcomité: “Perspectief was nodig, maar is een dubbeltje op zijn kant”
Op het Overlegcomité is voorzichtig perspectief geboden voor onder meer kappers en vakantieparken. Als de cijfers op 5 februari laag genoeg zijn, mogen ze mogelijk vanaf 13 februari heropenen. "Het is goed dat er perspectief geboden wordt, maar ergens schuilt daar ook gevaar in", zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), die ook deel uitmaakt van de GEMS, de expertengroep die de regering advies geeft. -
Israël begint nu al tieners te vaccineren - "Tweede vaccinatie geeft meer bijwerkingen”
De eerste grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant is een feit in ons land. In Oostende hebben minstens 15 mensen positief getest op de variant. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
99 reacties
Jill VanHengel
Thomas Hamerlijnck
Suzy de Boer
Jan Maarten
Marc Roelandt