Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht. © vincent duterne/photo news

Alle coronacijfers dalen, maar reproductiegetal stijgt opnieuw (licht): wat is er aan de hand?

De positiviteitsratio daalt nog steeds, tot 1,4 procent. De R-waarde stijgt dan weer licht met 12 procent naar 0,80. Wat moeten we daar dan uit afleiden? Wint de epidemie stilaan terug aan kracht? We vroegen het aan Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

21 reacties

 • Koert Vynckier

  1 maand geleden
  In de zomer van vorig jaar waren er ook ineens veel minder besmettingen. Goede verluchting, meer buitenactiviteiten en het probleem verdween bijna vanzelf. Ondertussen is de delta-variant (Indiaas) dominant aan het worden en blijkt de eerder geclaimde 100% bescherming van de vaccins tegen een ernstig verloop toch wel wat overroepen. Corona is nog niet weg.
 • John Daenen

  1 maand geleden
  Zelfs virologen en politici zouden stilaan moeten doorhebben dat mondmaskers ' adviseren ' niet werkt. Verplicht houden in openbare ruimte, winkels, vervoer,...
 • phil smedts

  1 maand geleden
  Door al dat reizen zullen de virussen binnenkort terug binnengebracht worden. Gelukkig is een groot super besmettings evenement (Tomorrowland) vermeden, dat is toch al iets.
 • Paul Van Heurck

  1 maand geleden
  Hoe? Belgie kleurt groen volgens de voltallige regeringen.
 • lowyck pascal

  1 maand geleden
  Risico patiënten hadden nooit met astrazenica mogen gevaccineerd worden maar met Pfizer of moderna. Door de langere wachttijden lopen wij meer risico om besmet te geraken . De jongere die waarschijnlijk weinig risico lopen zullen hun 2de prik vroeger krijgen dan de mensen die het echt nodig hebben en met een vaccin die hogere Bescherming heeft. Met dank aan de voltallige regeringen .bedankt
 1. Nieuw nationaal parket moet zorgen dat elke verkeersovertreding beboet wordt, ook tolerantiemarge verdwijnt

  Nieuw 'superpar­ket' moet zorgen dat elke verkeers­over­tre­ding beboet wordt, ook tolerantie­mar­ge verdwijnt

  Omdat hardrijders strenger aangepakt zullen worden, verwacht de regering een toestroom aan verkeersboetes. Daarom komt er een extra parket, onder ­leiding van een nationale ­procureur. “Mensen zullen zich waarschijnlijk beter houden aan de verkeersregels als ze weten dat de trajectcontroles en flitspalen werken”, zo zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bij VTM NIEUWS.
 2. Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoopste energiecontracten: zo betaal ook jij minder
  Energie

  Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoop­ste energiecon­trac­ten: zo betaal ook jij minder

  De consument raakt niet wijs uit de energiemarkt en zijn stroom- en aardgasfactuur. Hij is nauwelijks op de hoogte van de contractvoorwaarden, weet amper of hij een vaste of variabele prijs betaalt en heeft geen inzicht in de verschillende vaste kosten. Het gevolg: door een gebrek aan informatie betaalt hij een te hoge energieprijs. Maar waar vind je alle essentiële informatie? Mijnenergie.be schept klaarheid.