Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht. © vincent duterne/photo news

Alle coronacijfers dalen, maar reproductiegetal stijgt opnieuw (licht): wat is er aan de hand?

De positiviteitsratio daalt nog steeds, tot 1,4 procent. De R-waarde stijgt dan weer licht met 12 procent naar 0,80. Wat moeten we daar dan uit afleiden? Wint de epidemie stilaan terug aan kracht? We vroegen het aan Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

21 reacties

 • Koert Vynckier

  1 jaar geleden
  In de zomer van vorig jaar waren er ook ineens veel minder besmettingen. Goede verluchting, meer buitenactiviteiten en het probleem verdween bijna vanzelf. Ondertussen is de delta-variant (Indiaas) dominant aan het worden en blijkt de eerder geclaimde 100% bescherming van de vaccins tegen een ernstig verloop toch wel wat overroepen. Corona is nog niet weg.
 • Vvv Ohh

  1 jaar geleden
  Zelfs virologen en politici zouden stilaan moeten doorhebben dat mondmaskers ' adviseren ' niet werkt. Verplicht houden in openbare ruimte, winkels, vervoer,...
 • phil smedts

  1 jaar geleden
  Door al dat reizen zullen de virussen binnenkort terug binnengebracht worden. Gelukkig is een groot super besmettings evenement (Tomorrowland) vermeden, dat is toch al iets.
 • leopold van heurck

  1 jaar geleden
  Hoe? Belgie kleurt groen volgens de voltallige regeringen.
 • lowyck pascal

  1 jaar geleden
  Risico patiënten hadden nooit met astrazenica mogen gevaccineerd worden maar met Pfizer of moderna. Door de langere wachttijden lopen wij meer risico om besmet te geraken . De jongere die waarschijnlijk weinig risico lopen zullen hun 2de prik vroeger krijgen dan de mensen die het echt nodig hebben en met een vaccin die hogere Bescherming heeft. Met dank aan de voltallige regeringen .bedankt