Alle coalitiepartners vragen minister om renteverhoging ‘Mijn Verbouwlening’ te herbekijken: “Vlaamse overheid toont zich nu onbetrouwbare partner”
Alle partijen in het Vlaams Parlement, op N-VA en Vlaams Belang na, dringen er bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op aan de renteverhoging van de Vlaamse 'Mijn VerbouwLening' terug te draaien of te herbekijken. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben kritiek op het feit dat de verbouwlening sinds 1 februari niet langer renteloos is.
Op 1 september vorig jaar startte de Vlaamse overheid met de 'Mijn VerbouwLening'. Eigenaars met weinig eigen middelen kunnen via die weg steun krijgen bij de renovatie van hun woning, tot een maximumbedrag van 60.000 euro op ten hoogste 25 jaar.
Door de renteloze formule werd de verbouwlening in geen tijd erg populair. In de eerste vijf maanden, tot 31 januari, werden er 12.100 dossiers ingediend bij de Energiehuizen.
Niet langer gratis
Maar sinds 1 februari is de verbouwlening niet langer gratis. Sindsdien geldt een intrest van 2,25 procent. De rentestijging heeft alles te maken met de inflatie en de algemene rentetarieven.
Dat de rentevoet van de lening kon stijgen, zat ook al ingebouwd in het instrument zelf. Zo was vastgelegd dat de aanvrager 3 procent korting krijgt op de marktrentevoet en dat de rentevoet één keer per jaar wordt aangepast. Bij de lancering lagen die rentevoeten veel lager. Intussen ligt de wettelijke rentevoet op 5,25 procent. Daarom is de rentevoet nu naar 2,25 procent gegaan.
Veel kritiek
Maar die verhoging botst op heel wat kritiek. Zo vindt Jos D'Haese (PVDA) dat de Vlaamse overheid zich hiermee "een onbetrouwbare partner" toont. Volgens Staf Aerts (Groen) doet de regering met de rente-aanpassing "het tegenovergestelde van wat ze moet doen voor kwetsbare gezinnen".
Maar er is niet alleen kritiek van de oppositie. Zo vreest ook Robrecht Bothuyne (CD&V) dat het verdwijnen van de renteloze formule mensen zal afschrikken en "de renovatiestrategie zal ondergraven". "Wij vragen u om te evalueren hoe we voor de lage inkomens en kwetsbare gezinnen renovaties haalbaar en betaalbaar kunnen houden", aldus Bothuyne.
Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem dringt er bij de minister op aan om de renteloze lening "met 1 of 2 jaar te verlengen om mensen te motiveren om in die periode te renoveren".
“Systeem betaalbaar houden”
Minister Diependaele wijst erop dat de rente bij de invoering veel lager stond en dat het verschil van 3 procent met de marktrentevoet is voorzien om het systeem "betaalbaar" te houden. Volgens de N-VA-minister blijft het voordeel dat aanvragers genieten even groot. "In veel gevallen is het voordeel nu zelfs groter dan de mensen die eerst zijn ingestapt", aldus Diependaele.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUM
Waarom trok ‘Topdokter’ Guy T’Sjoen (52) naar de Verenigde Staten voor een kind?
Maximiliaan, heet hij, de kersverse zoon van topdokter Guy T’Sjoen (52) en zijn man Milan Vansevenant (35). Geboren via een Amerikaanse draagmoeder, terwijl zijn eigen werkplek - het UZ Gent - ook draagmoederschap voor homokoppels mogelijk maakt. Waarom trok de professor dan naar de Verenigde Staten? -
Spaargids.be
Vlaamse overheid maakt goedkope lening voor renovatiewerken flink duurder
Wie op de Vlaamse overheid rekende voor een goedkope lening voor zijn renovatiewerken, zal zijn plannen mogelijk wat moeten bijstellen. Op 1 februari 2023 steeg de rentevoet van 0% naar 2,25%. Bovendien moet je, door de grote vraag, rekening houden met een wachttijd van drie maanden. Spaargids.be zet de (nieuwe) feiten op een rij. -
-
PREMIUM
Jean (77) en Suzanna (75) moeten hun vergunde duiventil afbreken na klacht van boze buur: “We kunnen de duiven toch moeilijk een pamper omdoen?”
Jean (77) en Suzanna (75) Denis-Van Lancker houden sinds 1972 duiven. Hun vijftig dieren kregen in 2008 een gloednieuw vergund onderkomen, nadat het koppel verhuisde naar een bungalow. Toch veroordeelde een rechtbank het duivenkot tot de sloop. Of hoe een hobby de relatie met de buren danig verzuren kan. “Die beesten waren mijn laatste pleziertje.”Herent -
Wachttijden Mijn VerbouwLening blijven in verschillende regio’s oplopen: Vlaamse regering verdriedubbelt budget energiehuizen
Wie in onder andere Antwerpen, Leuven of Mechelen een Mijn VerbouwLening aanvraagt, moet geduld hebben. De wachttijden zijn daar de afgelopen maanden namelijk nog steeds erg lang of zelfs erger geworden. De extra freelance energie-experts die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar inzette brengen dus niet meteen zoden aan de dijk. De Vlaamse regering verhoogt nu de basisfinanciering van de energiehuizen van 4,9 naar 16,1 miljoen euro, zodat er meer personeel in de energiehuizen kan komen. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Alle 65 eigen winkels van Delhaize in Vlaanderen vandaag geopend, in Brussel en Wallonië blijven er 56 van de 63 dicht
Bij retailer Delhaize zijn vandaag 72 van de 128 winkels in eigen beheer geopend voor de klanten en 56 winkels zijn toe. In de depots zijn er geen acties, meldt de woordvoerder van Delhaize.