Alle 65-plussers kunnen derde prik tegen coronavirus krijgen: wat met de vaccinatiecentra?
Alle 65-plussers in ons land kunnen een derde dosis tegen het coronavaccin krijgen. Dat is bevestigd aan VTM Nieuws, na overleg tussen de verschillende ministers van Volksgezondheid. Gegevens uit andere landen tonen volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan dat de weerstand bij oudere mensen een aantal maanden na de tweede vaccinatie toch weer verzwakt. “Zij krijgen dus best een derde dosis om echt goed beschermd te zijn”, klinkt het.
Volgende week al wordt gestart met de uitnodigingen voor de 85-plussers. Voor de overige jaren worden de voorwaarden en de procedure nog bekeken. “Zo beschermen we hen die het het meest nodig hebben”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter. Waarschijnlijk zullen de vaccinatiecentra ook langer openblijven voor de groep van 65- tot 85-jarigen, maar daar wordt woensdag pas over beslist. “Ook de procedure voor de 65- tot 85-jarigen voor de operationalisering wordt woensdag bekeken”, zegt woordvoerster Carmen De Rudder. Bovendien zal de eventuele vaccinatie besproken worden in andere settings die de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt, zoals in voorzieningen voor personen met een handicap.
“Door deze boostervaccinaties wordt opnieuw een ‘verdedigingslinie’ versterkt tegen de viruscirculatie, ziekten en een mogelijke overbelasting van ons gezondheidszorgsysteem”, reageert het Regeringscommissariaat Corona.
Weerstand verzwakt na aantal maanden
Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hebben mensen die ouder zijn dan 65 de derde dosis wel degelijk nodig om echt goed beschermd te zijn. “Tot voor kort zeiden heel veel vaccinologen dat er nog niet veel bewijs was dat er een derde prik nodig was voor alle mensen boven de 65, behalve voor de oudste mensen en de inwoners van woonzorgcentra, maar ondertussen hebben we meer gegevens binnengekregen uit andere landen waaruit blijkt dat de weerstand na een aantal maanden weer verzwakt”. “Dat is niet zo bij jongere mensen, maar wel bij oudere mensen”, benadrukt de minister.
Vandenbroucke bevestigt bovendien dat bij elke persoon het Pfizer-vaccin zal worden toegediend. Zij die eerder een AstraZeneca- of Johnson & Johnson-vaccin kregen, zullen dus van merk wisselen. Hoe de vaccinatie precies zal worden geregeld, wordt volgende week in detail gecommuniceerd. De volgorde staat wel vast: eerst zullen de inwoners van woonzorgcentra verder worden ingeënt, daarna zijn de mensen die ouder zijn dan 85 aan de beurt en vervolgens mensen tussen 65 en 84. Voorlopig is er geen sprake van een derde dosis voor mensen jonger dan 65.
Vaccinatiecentra
Bij het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) valt te horen dat de 85-plussers hun boostervaccin zullen krijgen in de bestaande vaccinatiecentra. Waarschijnlijk zullen vaccinatiecentra ook daarna langer openblijven, maar dat zal niet overal mogelijk zijn en dus is het uitkijken naar alternatieven. Uitsluitsel over de precieze modaliteiten moet woensdag komen, zei woordvoerster Carmen De Rudder.
De 65-plussers zullen zo dus een extra dosis van een mRNA-vaccin kunnen krijgen. Zowel de vaccins van Pfizer als Moderna zijn mRNA-vaccins. Zij die eerder een AstraZeneca- of Johnson & Johnson-vaccin kregen, zullen dus van merk wisselen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
27
De Croo: “Logisch dat we steunmaatregelen voor energie gaan afbouwen”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in VTM Nieuws gezegd dat de steunmaatregelen voor energie zoals het sociaal tarief in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met Covid ook hebben gedaan.” -
LETTERLIJK. Zo kondigde Dries Van Langenhove zijn afscheid van het federale parlement aan
Dries Van Langenhove stopt als federaal parlementslid. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie vanmiddag. Van Langenhove was als Kamerlid verkozen op een lijst van Vlaams Belang. Dit is de letterlijke weergave van zijn mededeling. -
-
PREMIUM
Waarom zouden de oudste kerncentrales nu plots wél weer mogen draaien? En opent dat de deur voor een levensduurverlenging van 10 jaar?
-
453
Diependaele laat folie vuurtoren verwijderen na commotie: “Klagers wisten dat de vuurtoren er was toen ze appartement kochten”
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu "houden juridische opties open”
De Vlaamse regering zal maandag proberen een akkoord te bereiken over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het stikstofdossier (PAS). “Gezien hun grote impact op natuur en milieu, moeten de Vlaamse meerjarenplannen de Europese minimumverplichtingen behalen. Dat is cruciaal voor de rechtszekerheid van de boeren en een snelle uitbetaling van hun inkomenssteun. Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL) voelen zich genoodzaakt ook de juridische opties open te houden als de Vlaamse regering de natuur- en milieuwetgeving niet respecteert”, zeggen beide organisaties zaterdag in een mededeling.