Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld.
Volledig scherm
Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld. © ANP XTRA

Alcoholsmokkel sterk gestegen sinds regering accijnzen heeft verhoogd

BinnenlandDe douane ontdekte vorig jaar een pak meer fraude met alcohol. Daarbij was 17 miljoen euro aan rechten ontdoken. In 2017 was dat slechts 10,9 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Roel Deseyn opvroeg bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). De smokkel boomt sinds de regering de accijnzen in 2015 heeft verhoogd, schrijft De Tijd.

54 reacties

 • Rik Bogaert

  4 jaar geleden
  En natuurlijk gaan we naar Luxemburg om alcool. Eens goed gaan eten, wat sigaretten, wat alcool, en onze dag is goed. En, geen taksen zoals we hier moeten afdokken! Leve Luxemburg!
 • Dirk Vregels

  4 jaar geleden
  Och arme 17 miljoen minder inkomsten. Belgen deden vorig jaar voor 24 miljard boodschappen in supermarkten over de grens hetgeen een BTW verlies van 5 miljard is. "Less is more" beste politiekers. Hoge BTW dwingt mensen richting buitenland en zet aan tot smokkelen en een zwarte markt.
 • Ronny Biesen

  4 jaar geleden
  Smokkelen noemen ze dat nu? We leven in Europa, dus kan ik toch kopen waar ik wil? Of niet? Dan is er ook geen Europa nodig. Dat is pas een besparing.
 • Hugo Bavré

  4 jaar geleden
  Ik heb het wel gehad met de alcoholdrinkers die massa zwerfvuil achter laten in de bossen en langs de openbare weg. Teveel alcoholgebruik is slecht voor de gezondheid, kan verslavend zijn en legt druk op onze sociale zekerheid, geld dat beter kan gebruikt worden voor echt zieke mensen. Boete op smokkelwaar drastisch verhogen is de boodschap en voertuig in beslag nemen.
 • andre van de wege

  4 jaar geleden
  laat de accijnzen verminderen.
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).