ThinkStock
Volledig scherm
PREMIUM
© ThinkStock

Alarmerende PFAS-vervuiling in Westerschelde: vissen overschrijden tot 813 keer de norm, maar ook Antwerps kraantjeswater gevaarlijk dicht bij norm

In opdracht van milieuorganisatie Grondrecht onderzocht de Vrije Universiteit van Amsterdam vissen, zeegroente en oppervlaktewater uit de Westerschelde op meer dan veertig PFAS-stoffen. Het is de eerste keer dat zo’n grootschalig onderzoek gebeurt. ‘Het Laatste Nieuws’ kon de resultaten al inkijken en ze zijn op z’n minst onrustwekkend te noemen. Alles in de Westerschelde is gigantisch vervuild met PFAS. Maar ook het Antwerpse kraantjeswater haalt nauwelijks de norm. “Dit is een wake-upcall.”

 1. Vakbond: “Directie Makro doet nieuws over verkoop af als fake news en weigert overleg”

  Vakbond: “Directie Makro doet nieuws over verkoop af als fake news en weigert overleg”

  Bij supermarktgroep Makro verkeren de vakbonden nog altijd in het ongewisse over een eventuele verkoop van de Belgische Makro- en Metro-filialen door het Duitse moederbedrijf. De krant ‘De Tijd’ schreef woensdag dat de distributiegroep werk maakt van de verkoop van haar Belgische tak, maar volgens de bonden ontkent de directie dat. Tegelijk kregen ze wel signalen dat het nieuws zou kloppen.
 2. INTERVIEW. Rebecca Teeters, vice-president van 3M over kritiek op haar bedrijf: “Zwijndrecht is geen milieuramp. Er is geen reden tot paniek”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Rebecca Teeters, vi­ce-president van 3M over kritiek op haar bedrijf: “Zwijn­drecht is geen milieuramp. Er is geen reden tot paniek”

  Vrijdag wordt ze voor de tweede keer verwacht in de PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement. Ze besluit het dit keer beter te doen, na het rampzalige optreden in september. “We zijn bereid op alle vragen te antwoorden, dit keer. We zijn goed voorbereid." Rebecca Teeters, de sterke vrouw achter 3M, die op ramkoers ligt met die andere sterke vrouw: Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). “Ik hoop dat we wat minder energie moeten steken in de politieke discussie.”