Volledig scherm
© Photo News

Al zeker 265 dagen zonder regering

Wanneer op 9 september de opdracht van de informateurs afloopt, zal België 265 dagen zonder volwaardige regering zitten. Bij gebrek aan een federale doorbraak hervat formateur De Wever de Vlaamse onderhandelingen.

 1. De Wever pikt normaal gezien deze week draad van Vlaamse regeringsgesprekken weer op

  De Wever pikt normaal gezien deze week draad van Vlaamse regerings­ge­sprek­ken weer op

  Vlaams informateur Bart De Wever pikt deze week wellicht de draad van Vlaamse formatiegesprekken opnieuw op. Begin juli zette De Wever die Vlaamse formatie op pauze in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. Intussen heeft N-VA naar verluidt een aantal signalen gekregen die een doorstart van de Vlaamse formatie mogelijk maken. Alvast het Vlaams Belang heeft een uitnodiging gekregen voor een "gesprek later deze week".
 2. Onze opinie. “Straks zal blijken dat dit land collectief boven zijn stand leeft, op kosten en ten koste van volgende generaties”
  PREMIUM

  Onze opinie. “Straks zal blijken dat dit land collectief boven zijn stand leeft, op kosten en ten koste van volgende generaties”

  Dat heet dan overzomeren. De opdracht van het informateursduo is gisteren andermaal verlengd wegens gebrek aan succes. Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) zijn al aan de slag sinds 30 mei, de week na de verkiezingen. Hun nieuwe vervaldatum is 9 september, zowaar. In 1988, toch niet de prehistorie, fronste het land de wenkbrauwen toen Jean-Luc Dehaene aan koning Boudewijn dik drie maanden de tijd vroeg om een regering te vormen. 'Sire, geef mij 100 dagen.' Tegen 9 september zullen ook Vande Lanotte en Reynders ruim 100 dagen van de koning hebben gekregen. Niet meer van Boudewijn, zoals in 1988, maar van Filip. En niet om een regering te formeren, zoals Dehaene, maar om het staatshoofd te informeren. De uitzondering van toen is de regel geworden, de anomalie het nieuwe normaal. Boudewijn zou zijn land niet meer herkennen.
 1. Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk
  Play
  games

  Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk

 2. Vissers gieren het uit wanneer hun geredde aap blijkt te kunnen waterskiën
  Play

  Vissers gieren het uit wanneer hun geredde aap blijkt te kunnen waterskiën