Al ruim een jaar geen leugendetectortests meer
De federale politie heeft sinds het eerste kwartaal van 2020 geen leugendetectoren meer ingezet. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een schriftelijke vraag van partijgenoot en Kamerlid Franky Demon. De coronapandemie zit daar voor iets tussen, maar een en ander heeft ook te maken met het uitblijven van een koninklijk besluit rond het gebruik van leugendetectors.
De federale politie maakt al sinds 2003 gebruik van een leugendetector of polygraaf voor bepaalde verhoren. De procureur des konings of de onderzoeksrechter kan aan een verdachte, getuige of slachtoffer vragen om een leugendetectortest te ondergaan, of een verdachte kan zelf zo'n test aanvragen. Het toestel registreert de hartslag, ademhaling en het bloedvolume van de verhoorde, allemaal gegevens die kunnen dienen als aanvulling op andere onderzoeksmiddelen, zoals DNA. De politie zet de polygraaf vooral in voor zedenonderzoeken.
Slechts drie polygrafisten
Maar slechts een klein team van rechercheurs kan met een leugendetector overweg. Momenteel zijn dat er slechts vier, in 2018 waren dat er zelfs maar drie nadat drie van de zes polygrafisten vertrokken. Dat zorgde meteen voor een aanzienlijke daling in het gebruik van de polygraaf: van 426 keer in 2017 tot 392 keer in 2018. Het jaar daarna nam het aantal testen weer toe tot 456.
Coronapandemie
Sinds het eerste kwartaal van 2020, toen er nog 131 polygraaftesten plaatsvonden, is de leugendetector echter nog geen enkele keer ingezet. Dat staat in een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op een vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon. Dat heeft eerst en vooral te maken met de coronapandemie: zo'n test kan moeilijk op veilige afstand worden uitgevoerd. Maar intussen zijn de polygrafisten wel prioritair gevaccineerd en zijn er allerhande andere maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen.
Koninklijk besluit
Het uitblijven van de uitvoering van een koninklijk besluit over het gebruik van de polygraaf is een ander probleem. Dat houdt de inzet van de leugendetectoren momenteel tegen, zegt Demon, waardoor de wachttijden al opgelopen zijn tot een jaar in plaats van de gebruikelijke twee maanden. Hij vraagt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) daar snel werk van te maken. "We wachten al meer dan een jaar, waardoor vooronderzoek onnodig gerekt wordt, wat nadelig is voor alle betrokkenen in een zaak", aldus Demon.
LEES OOK:
Huwelijksreis mondt uit in horrorfilm: “Hij keek me recht in de ogen, en duwde me dan van de rotsen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
National Geographic biedt unieke kijk op België vanuit de lucht: “een adembenemende reis door België”
België wordt binnenkort op een bijzondere manier in de kijker gezet: National Geographic heeft beelden gemaakt van ons land vanuit de lucht, die op 12 september worden uitgezonden in het nieuwe seizoen van de reeks ‘Europe from Above’, zo kondigt de zender aan. -
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
PREMIUM26
In Brussel ontbijten en lunchen in New York: het kan weer met de 'nieuwe Concorde’
-
-
1
Overheid betaalt steeds minder facturen op papier: “Digitale facturen hebben eindelijk de overhand”
De federale overheid betaalt steeds minder facturen op papier. Waar in januari nog de helft van de facturen op papier waren, was dit aandeel tegen juni al geslonken tot 37 procent. “Digitale facturen hebben dit jaar eindelijk de overhand genomen”, zo juicht staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) toe. -
PREMIUM
Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen”
In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. “Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting.” -
PREMIUM3
Ann en Bert verhuisden van Nieuwerkerken naar Nieuwpoort: “Opnieuw dat verliefde gevoel van twintig jaar geleden, dankzij de zee”
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer