Al ruim 130.000 personen kregen proces-verbaal voor inbreuken op coronamaatregelen
Sinds het begin van de coronamaatregelen in maart en tot 22 november hebben de politiediensten al tegen 131.400 personen een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de coronamaatregelen. Dat meldt de steundienst van het Openbaar Ministerie vrijdagavond. Het gaat om 116.568 verdachten betrokken in correctionele dossiers, volwassenen dus, 14.138 minderjarigen betrokken in jeugddossiers, en 694 verdachten betrokken in dossiers bij de arbeidsauditoraten.
Delen per e-mail
69.853 personen, of 60 procent van de verdachten, kregen een minnelijke schikking voorgesteld. Ruim de helft van die mensen ging ook over tot betaling van die minnelijke schikking. In de andere gevallen werden verdachten gedagvaard, bijvoorbeeld als er sprake was van recidive, of werd de inbreuk op een alternatieve wijze afgehandeld, bijvoorbeeld via een pretoriaanse probatie door het parket.
Voor 21.367 verdachten, ongeveer 18 procent, werd het dossier zonder gevolg geklasseerd wegens onvoldoende bewijzen of omdat er geen sprake was van een misdrijf, en slechts in 2 procent van alle correctionele corona-dossiers is er sprake van een opportuniteitssepot (2.382 op 116.568).
Ruim 12.000 personen voor de rechtbank
Wie een minnelijke schikking kreeg voorgesteld en die niet betaalde, werd gedagvaard voor de correctionele rechtbank of de politierechtbank. Volgens het openbaar ministerie waren er de afgelopen 8 maanden zo 12.605 personen die voor de rechtbank moesten verschijnen, en werd er voor 6.137 van hen al een vonnis uitgesproken.
Van de 116.568 verdachten tegen wie een correctionele dossier werd geopend, zijn er in totaal actueel 74.413 verdachten waarvoor het dossier werd afgehandeld op het niveau van het parket of die zijn verschenen voor de rechtbank.
"Sinds het begin van de coronacrisis heeft het College van procureurs-generaal een strikt en uniform strafrechtelijk beleid gevoerd ten aanzien van inbreuken op de naleving van de coronawetgeving", zegt Brussels procureur-generaal Johan Delmulle, voorzitter van het College van procureurs-generaal. "Gelet op de bijzondere impact van deze crisis op vele vlakken in de samenleving, worden deze misdrijven prioritair behandeld door de parketten en arbeidsauditoraten. De inspanning die daarvoor door de parketmagistraten en het ondersteunend personeel wordt geleverd, is echt wel aanzienlijk, dat mag wel eens onderstreept worden."
"We blijven waakzaam en zullen in het belang van ons allen en zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, doorgaan met het opsporen en vervolgen van verdachten die de wet overtreden", gaat de procureur-generaal verder. "De naleving van het samenscholingsverbod, de avondklok, de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer, de sluiting van eet- en drankgelegenheden, etc, zijn essentieel om het coronavirus samen onder controle te krijgen. We hebben geen andere keuze en we zullen daar verder strikt op toezien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komende twee weken dan toch (beperktere) vaccinaties in dertien grootste ziekenhuizen
Het personeel op de spoedafdelingen en intensieve zorgen van de dertien HUB-ziekenhuizen zal dan toch in de komende twee weken gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in VTM NIEUWS. Gisteren werd de pas opgestarte vaccinatie van ziekenhuispersoneel nog stopgezet omdat fabrikant Pfizer minder vaccins kan leveren dan voorzien. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
-
Europees Parlement stemt over ‘recht op onbereikbaarheid’
Het Europees Parlement stemt morgen over een voorstel om werknemers het recht te geven op geregelde tijdstippen offline te zijn voor hun werkgever. Het gaat verder dan de huidige Belgische regeling, die zegt dat bedrijven over de kwestie sociaal overleg kunnen organiseren. Als het van de voorstanders afhangt, zal het voorstel niet alleen betrekking hebben op telewerkers en andere werknemers, maar ook op maaltijdbezorgers van bijvoorbeeld Deliveroo of Uber Eats. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
PREMIUM
COLUMN. “Net als Sophia Loren (86) wens ik Joe Biden (78) een jongere body double toe: Kamala Harris (56)”
-
Plan om niet-essentiële reizen te verbieden, wint terrein: De Croo wil verbod morgen op Europese tafel leggen