In de strijd tegen illegale drugshandel in beslag genomen geld en mobiele telefoons door de federale politie in Antwerpen. Beeld van 12 augustus van dit jaar.
Volledig scherm
In de strijd tegen illegale drugshandel in beslag genomen geld en mobiele telefoons door de federale politie in Antwerpen. Beeld van 12 augustus van dit jaar. © BELGA

Al 1.230 arrestaties dankzij ontmanteling versleutelde berichtendienst Sky ECC

Sinds de ontmanteling van de gekraakte berichtendienst SKY ECC vorig jaar heeft de politie al 1.230 mensen gearresteerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale politie die de krant Het Nieuwsblad heeft opgevraagd. Begin 2021 slaagde de federale gerechtelijke politie erin de encryptiesoftware SKY ECC te kraken, een versleutelde chatdienst die alleen draaide op speciaal daarvoor ingestelde smartphones. Die doorbraak gaf in maart 2021 aanleiding tot meer dan 200 huiszoekingen en 48 arrestaties.

 1. ANALYSE. Misschien kan justitie beter overgaan tot snelle vervolging in dossiers waar bewijzen voor zich spreken
  PREMIUM

  ANALYSE. Misschien kan justitie beter overgaan tot snelle vervolging in dossiers waar bewijzen voor zich spreken

  Er gaat in de Antwerpse grootstad haast geen nacht voorbij of ergens wordt de gevel van een woning of een handelszaak beschoten of half weggeblazen. Vetes in het drugsmilieu worden openlijk op straat uitgevochten en met bloed betaald. De lijst met incidenten spreekt voor zich. Sinds het neerhalen door politie en gerecht van het SKY ECC-communicatiesysteem brengen criminelen hun boodschappen op een voor iedereen zichtbare en niet mis te verstane manier over. Dat schrijft onderzoeksjournalist Faroek Özgünes.
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.