Akkoord over boosterprik voor iedereen, voor wie Johnson & Johnson-vaccin kreeg nog voor einde van dit jaar
Er is een politiek akkoord bereikt om een herhalingsprik voor iedereen aan te bieden. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) belooft nu een “globale visie uit te werken” met zijn collega-ministers over de derde prik. Overleg is voorzien eind november.
Er is beslist om op termijn iedereen een herhalingsprik aan te bieden. Wanneer en hoe dat zal gebeuren, wordt eind deze maand beslist na advies van experts. Op 27 november zouden de ministers van Volksgezondheid opnieuw samenkomen over de uitwerking van die globale strategie.
Derde prik
Dinsdag zei vaccinoloog Pierre Van Damme: “Ook mensen die een RNA-vaccin gekregen hebben, zullen we een derde dosis moeten geven. We verzamelen momenteel gegevens. We zullen moeten gaan naar een basisvaccinatie vervolledigd met een derde dosis.”
“Uit een eerste studie uit Israël, een korte opvolging van mensen die een derde dosis hebben gekregen, zien we een duidelijke afname van de risico’s op infecties, verwikkelingen en hospitalisatie, 15 dagen na toediening van het boostervaccin. Intussen zien we dat de mogelijke neveneffecten van een derde dosis niet meer uitgesproken zijn dan na een eerste of tweede dosis. Integendeel: een derde dosis toont zelfs een lagere incidentie van nevencomplicaties”, vertelt vaccinoloog Van Damme.
Impact
Eerder werd al beslist dat zo’n 530.000 (meerderjarige) werknemers uit de Belgische gezondheidszorg, gaande van artsen en verplegend personeel tot ook thuiszorgverleners, stagiairs, medische secretaresses en zelfs onderhoudsmensen van ziekenhuizen, een boosterprik zullen krijgen. “Tegen midden november zou alles moeten kunnen aanvangen en dan verwacht ik dat alle gezondheidswerkers binnen één maand ingeënt zullen zijn”, aldus Van Damme, lid van de Hoge Gezondheidsraad én taskforce Vaccinatie.
Op voorwaarde natuurlijk dat zij intussen 4 à 6 maanden geleden — afhankelijk van het vaccinmerk — ook al de vorige vaccindoses kregen. Bij die 530.000 werknemers zijn de vaccinweigeraars uit de gezondheidszorg nog niet meegeteld.
Risicoverschil
“Zeker bij 65-plussers zal het risicoverschil tussen niet-gevaccineerden én zij die al een derde dosis hebben gekregen nóg groter worden”, verduidelijkt Van Damme. “Momenteel, zonder dat boostervaccin, hebben gevaccineerde 65-plussers al drie keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden dan niet-gevaccineerden. Maar dat verschil zal met die extra dosis nog veel groter worden en meer kwetsbare mensen uit het ziekenhuis houden. Niet allemaal, ook met die booster zal het vaccin nooit voor de volle 100% werken.”
“Maar we gaan wel meer mensen gezond houden ondanks die circulatie van het virus. Zelfs in de eerstelijnszorg zullen nog beduidend minder zieken hoeven aan te kloppen. Dat derde vaccin zal echt wel een verschil maken in de huidige druk op de gezondheidszorg, samen met de huidige maatregelen als het mondmasker en Covid Safe Ticket. Het is dus echt belangrijk dat wie zijn of haar derde dosis wordt uitgenodigd dat vaccin ook daadwerkelijk laat zetten”, luidt het tot slot.
“Alles wordt in stelling gebracht”
“Alles wordt in stelling gebracht om de hele bevolking volgend jaar een derde prik te geven”, bevestigde federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Om een en ander wetenschappelijk onderbouwd te doen, werd een advies gevraagd over de volgorde, de timing, enzovoort.
Volgens de vicepremier leeft er ook eensgezindheid dat “iedereen in elke sector bijkomende inspanningen zal moeten doen om de circulatie van het coronavirus te verminderen. “Iedereen moet een steentje bijdragen. Dit gaat niet over jongeren tegen ouderen, actieven tegen niet-actieven, of Vlamingen tegen Walen of Brusselaars”, luidde het. “We zijn in de zorgsector over een pijngrens aan het gaan.”
Extra vaccin Johnson & Johnson
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beval dinsdag al een extra vaccin aan voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen dat advies dus. Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend. De HGR adviseert de boosterprik te geven met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Voor het extra Johnson & Johnson-vaccin zouden begin december de eerste uitnodigingen de deur uitgaan.
In ons land zijn zowat 363.000 mensen, onder wie 243.000 Vlamingen, gevaccineerd met J&J. Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad ‘Science’, blijkt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de eerste (en voorlopig enige) prik nog maar voor 13,1 procent beschermt tegen een besmetting met het coronavirus.
Lees ook:
Lees al het nieuws over het coronavirus in ons dossier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Het doormaken van de ziekte beschermt je niet bij coronavirussen”: experts beantwoorden lezersvragen over het coronavaccin
Is die deuk in mijn arm een bijwerking? Komt er ook een vierde, vijfde en zesde prik? Heeft het vaccin invloed op de menstruatiecyclus? Jullie stelden de meest uiteenlopende vaccinvragen, proffen Pierre Van Damme en Dirk Ramaekers voorzagen er een heleboel van een antwoord. “Nee, het doormaken van COVID-19 beschermt niet beter dan een vaccin.” -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Minister Verlinden pleit voor snelle invoering rijbewijs met punten
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor de snelle invoering van het rijbewijs met punten. Ze sluit zich met haar pleidooi aan bij het instituut voor verkeersveiligheid Vias, dat dinsdag een lans brak voor datzelfde rijbewijs met punten. -
Antwerpen
Nazivlaggen doen reizigers vreemd opkijken: “Even geschrokken toen ik door het station liep”
Wie vandaag in het Antwerpse Centraal Station moet zijn, wordt even teruggekatapulteerd naar de Tweede Wereldoorlog. In het station hangen sinds vanmorgen rode nazivlaggen voor opnames van de film ‘Wil’. En dat is niet voor iedereen even duidelijk. -
3
Iran houdt vast aan terechtstelling Djalali: “Alleen nog over tijdstip beslissen”
Iran wil vasthouden aan de terechtstelling van de Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali, die in een omstreden spionageproces de doodstraf kreeg. “De uitspraak is rechtsgeldig, het openbaar ministerie moet alleen over het tijdstip beslissen”, zegt justitiewoordvoerder Massoud Setayeshi. Diplomatieke oplossingen, zoals een gevangenenruil, sluit de woordvoerder uit.