De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Photo News

Advocaat milieurecht over PFOS-vervuiling: “Bedrijf krijgt mogelijk een van de hoogste boetes ooit in Vlaanderen”

“Er hangt de multinational 3M een van de hoogste boetes ooit in Vlaanderen boven het hoofd.” Dat zegt advocate milieurecht, Isabelle Larmuseau in VTM Nieuws. De Amerikaanse energiereus wordt gelinkt aan zware PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, die aan het licht kwam tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. Vandaag raakte nog bekend dat het bedrijf een ‘dading’ sloot, waarbij het amper 75.000 euro moest betalen.

20 reacties

 • Linda Verhelle

  1 jaar geleden
  Goed gezegd Wilfried. Nu een grote mond maar je zult zien 2 maanden verder en we zullen niet veel meer van horen. Die bende die er toen aan waren zullen wel zorgen dat,dat potje niet verder gaat opengaan. Een ferme boete en hun ontslag dat zou ik eisen.
 • Antonio Vivaldi

  1 jaar geleden
  De Amerikanen betalen juist niks, de Vlaming zal het moeten betalen met kosten van de inhalige advocaten er boven op.
 • Guy Stanbel

  1 jaar geleden
  Boetes? Daar is het volk die het slachtoffer zijn niets mee! Sluiten die boel en oprotten, samen met alle politici die hier schuld aan hebben!
 • Wilfried Vanden Berg

  1 jaar geleden
  En die ministers van milieu die destijds alles verzwegen hebben aan de bevolking en die nu plotseling heel graag in de media de schuld in andermans schoenen mogen schuiven ? Schauvliege, Crevits , Tavernier destijds , die gaan vrij uit ? Of mogen ze ook een hoop onzin komen vertellen in Ter Zake om hun vel te redden ?
 • Sara Peeters

  1 jaar geleden
  Maar hoge boetes wil zeggen dat de staat deze ontvangt, nee liever niet! Hun producten zullen enorm duur worden en onze medische kosten gaan omhoog. Zij maken gespecialiseerde producten. Meer controles uitvoeren. de ceo buiten zetten als ze pfos gebruiken! Zeker geen boete aan de staat laten betalen daar zijn we niks mee. Beter laten opdraaien voor de saneringskosten voor iedereen die er last van heeft.
 1. Regering bindt strijd aan met waterschaarste en hittestress: “Vlaanderen aanpassen aan klimaat van de toekomst”
  Politiek

  Regering bindt strijd aan met water­schaars­te en hitte­stress: “Vlaanderen aanpassen aan klimaat van de toekomst”

  De Vlaamse regering heeft in de marge van de begrotingsbesprekingen ook een akkoord bereikt over een integraal Vlaams klimaatadaptatieplan om heel Vlaanderen tegen 2050 voor te bereiden op het veranderende klimaat. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. In het plan staat onder meer de invoering van een vergunningsplicht voor drainages over ongeveer 36 procent van het Vlaamse grondgebied.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 3. PFOS-vervuiling zit overal: in de Demer is het zelfs erger dan in de Schelde
  PREMIUM

  PFOS-vervuiling zit overal: in de Demer is het zelfs erger dan in de Schelde

  De verontreiniging door PFOS is een probleem van héél Vlaanderen — en niet alleen van Zwijndrecht, waar de 3M-fabriek is gelegen. Recent onderzoek toont namelijk aan dat in de helft van onze waterlopen alarmerende PFOS-concentraties worden gevonden. Ook op oefenplaatsen van de brandweer en op bepaalde industriële sites worden véél te hoge dosissen van het chemische goedje gemeten. Toch blijft het advies voor heel Vlaanderen — voorlopig — hetzelfde: wissel de consumptie van zelfgeteelde groenten en eieren af met producten uit de winkel.