ACW: "Geen staatshervorming die aan sociale zekerheid morrelt"
De christelijke arbeidersbeweging ACW verzet zich tegen een splitsing van de sociale zekerheid. Dat zei voorzitter Patrick Develtere vandaag op de nieuwjaarsreceptie.
Delen per e-mail
Het ACW wil ook dat er een federale regering komt die de uitkeringen op het niveau van het Europees gemiddelde brengt. Daarvoor zou 1,25 miljard euro nodig zijn.
Simplistisch
De vakbond betwist niet dat er een staatshervorming moet komen, maar verzet zich tegen het "simplistische" idee dat die "automatisch" leidt tot beter bestuur, meer economische groei en een betere samenleving."Het doet denken aan sommige Afrikanen die verwachtten als blanke wakker te worden op de dag van de onafhankelijkheid". Na het afwijzen van de nota-Vande Lanotte gingen bij CD&V en N-VA stemmen op om de communautaire onderhandelingen te "versmallen" tot enkele thema's, bijvoorbeeld het werkgelegenheidsbeleid of de gezondheidszorg, die dan "dieper" uitgewerkt zouden worden.
"De uitdaging is niet om te verbreden of te verdiepen", speelde ACW-voorzitter Develtere hierop in, "wel om met visie en zin voor efficiëntie verder te werken aan de voorliggende schema's zodat we een beter beleid krijgen dat een gezonde economie en goed samenleven mogelijk maakt".
Geen splitsing
Een splitsing van de sociale zekerheid ziet het ACW niet zitten. "De sociale zekerheid is het fundament van dit huis en wie eraan morrelt, riskeert het hele huis te doen instorten. En je houdt het niet recht door dan de ene kamer wat meer geel en de andere wat meer oranje, rood of groen te schilderen", zei Develtere.
Besparingen
Het ACW herhaalt zijn pleidooi om, naast het communautaire, ook over het socio-economische te onderhandelen. Er staat ons land immers een immense besparingsoperatie te wachten. De christelijke arbeidersbeweging dringt er wel op aan dat de volgende federale regering rekening houdt met de gestegen armoede in ons land. Op enkele jaren tijd is het aantal Belgen dat onder de armoedegrens leeft gestegen van 10 naar 15 procent. "Honderdvijftienduizend mensen doen beroep op voedselbedeling. Vinden we dat normaal? ", vroeg Develtere zich af.
Om de laagste uitkeringen op het Europees minimum te brengen zou 1,25 miljard euro nodig zijn. "Het bedrag kan imponerend lijken, maar het is relatief weinig. Het is maar iets meer dan de last van de verhoogde spread met Duitsland. En het is minder dan we geïnvesteerd zouden hebben in het WK voetbal in 2018." (belga/ep)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onkelinx: "Sociale zekerheid is een absoluut taboe"
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte probeert vandaag samen met de N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo de communautaire onderhandelingen weer op het spoor te krijgen. Een van de mogelijkheden die opgang lijken te maken, is het zogenaamd 'versmallen en verdiepen'. Daarbij zouden sommige bevoegdheden volledig overgeheveld worden en andere toch federaal blijven. Voor PS-vicepremier en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx kan er echter geen sprake van zijn dat er geraakt wordt aan de sociale zekerheid. "Dat is een absoluut taboe", luidt het. -
Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review
-
117
Minister Crevits hard voor banken: “Schandalig dat ze ondernemers vragen om spaarrekening van kinderen leeg te halen”
Volgens heel wat ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis zouden sommige banken hen met de rug tegen de muur zetten als ze komen vragen voor steun. Schrijnende getuigenissen daarover zorgen voor ophef in het parlement. Vlaams minister van Economie Crevits (CD&V) belde al met de banken. “Die praktijken zijn onaanvaardbaar. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.” -
-
Maagverkleiningen kosten sociale zekerheid fortuin
Elke dag laten vijfentwintig mensen zich in België opereren om gewicht kwijt te raken. Dat zijn er dubbel zoveel dan begin jaren 2000, en hun aantal blijft toenemen. De operaties, die onder voorwaarden terugbetaald worden, wegen jaarlijks voor meer dan 6 miljoen euro op de sociale zekerheid. Dat schrijven de kranten van de groep Sud Presse vandaag. -
PREMIUMDendermonde/Berlare
Hersentumor van baby Louize is niet meer te genezen: “We gaan ons kindje nog laten dopen en dan nemen we afscheid”
-
PREMIUM72
Walen vinden Vlaanderen streng in de leer: “Het noorden kan ons niet opleggen wat we moeten doen”
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden.