ACV-voorzitter Marc Leemans
Volledig scherm
ACV-voorzitter Marc Leemans © BELGA

ACV-voorzitter waarschuwt in Rerum Novarum-toespraak dat middenklasse alsmaar dieper wegzakt

De verdeling van de welvaart trekt steeds schever, waardoor ook het onderste deel van de middenklasse alsmaar dieper wegzakt. Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans woensdagavond gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Er is nood aan meer herverdeling, zei hij.

41 reacties

 • Nils De Vriendt

  4 weken geleden
  Ik als middenklasser heb geen zin om de lagere middenklasse te betalen om zelf ook in de put getrokken te worden. Haal het geld waar het zit, in het gat in de hand van de overheid. MINDER uitgeven, GEEN geld uitgeven dat je niet hebt, GEEN ontwikkelingshulp,... Langs de ene kant sinterklaas spelen en langs de andere kant financier ik het, NEEN dankjewel!
 • oswald billiet

  1 maand geleden
  Dat zijn schone woorden maar niet echt gemeend. Typisch Renum Novarum praat. Leemans had geen woorden voor de big spender die onze overheid geworden is waarvan de gevolgen voelbaar zijn in de lagere middenklasse. Maar niet alleen daar, ook in de arbeidersklasse neemt de armoede toe. Ons land handhaaft zich niet langer als welvarend in vergelijking met de andere staten in Europa. Dààr had Leemans de vinger op de wond moeten leggen.
 • Catherine Mistiaen

  1 maand geleden
  Bed, bad en brood. Je zou denken: ja, dat is een basisrecht voor sukkelaars, ja. Maar niet voor mensen die werken, hé? Want die moeten hun eigen BBB zélf betalen, natuurlijk, hahaha. Maar het wordt steeds moeilijker voor hardwerkende burgers om dat te doen. Mensen studeren en werken jarenlang om deze basisbehoeften zélf te bekostigen, in het latere leven. "Behandel de ander, zoals je zelf wil behandeld worden." Citaat van Jezus. Dwz: WG: denk aan de ander, uw medemens, de WN, uw naaste.
 • Ruben Beylemans

  1 maand geleden
  Die werkgevers moeten is gezond verstand gebruiken. Wat zei willen is onmogelijk. Dan hun loon ook naar beneden en is kijken of ze dan nog gelukkiger leven. Minder loon en nog minder klanten en motivatie en kwaliteit ook onderaf. Is kijken of ze dan nog zo praten. Ik ben hier over uitgepraat. Een goede ondernemer beseft dat dit zeker niet gaat werken. Een gezond bedrijf doet alles voor de klanten en de werknemers. Zo alleen kan je bloeien en niet anders. Ik moet er geen tekening bij maken he.
 • marc castermans

  1 maand geleden
  Ze zijn zelf verantwoordelijk voor een deel van die verarming dankzij ARCO! Schijnheiligen.
 1. Europese Commissie tikt België op de vingers over fiscaal voordeel op tweede verblijf: “Waarom moet overheid tweede verblijf aanmoedigen?”
  PREMIUM

  Europese Commissie tikt België op de vingers over fiscaal voordeel op tweede verblijf: “Waarom moet overheid tweede verblijf aanmoedi­gen?”

  De Europese Commissie tikt ons land op de vingers voor het fiscaal voordeel op tweede woningen. Dat systeem werkt volgens de Commissie marktverstorend en leidt tot overinvesteringen. Zeker omdat er geen voordeel (meer) is voor de eerste woning. “Is het echt de taak van de overheid om investeren in tweede verblijven aan te moedigen?”, klinkt het bij experts.
 2. Socialisten, groenen, Open Vld en PVDA willen recht op abortus in de grondwet. Bouchez pleit voor "intelligentere aanpak”
  27

  Socialis­ten, groenen, Open Vld en PVDA willen recht op abortus in de grondwet. Bouchez pleit voor "intelli­gen­te­re aanpak”

  Nu het recht op abortus geschrapt is in de VS, wil PS-fractieleider Ahmed Laaouej uitzoeken hoe het recht op abortus bij ons in de grondwet verankerd kan worden. Daarbij krijgt hij alvast de steun van Open Vld, Groen en PVDA - al vindt die laatste het efficiënter om abortus meteen uit het strafrecht te halen. Ook Bouchez wil het "intelligenter aanpakken”. Alleen voor Vlaams Belang zou de abortuswetgeving wat strenger mogen zijn.