Protest van de cultuursector tegen de besparingsplannnen van minister Jan Jambon vandaag, met onder meer Michael Pas en andere bekende Vlaamse acteurs.
Volledig scherm
Protest van de cultuursector tegen de besparingsplannnen van minister Jan Jambon vandaag, met onder meer Michael Pas en andere bekende Vlaamse acteurs. © Eric de Mildt

Acteur Michael Pas na uitnodiging van Jambon: “Is dit een uitgestoken hand of een verdeel-en-heers-tactiek?”

"Is dit een uitgestoken hand of is dit een verdeel-en-heers-tactiek?” Dat vraagt acteur Michael Pas, tevens woordvoerder van de acteursgilde, zich hardop af na de uitnodiging van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om binnen de cultuursector overeen te komen over alternatieve besparingen in de sector.

57 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Cultuur aan Jambon. En onderwijs aan Weyts. Dat is zo iets als aan Herman Brusselmans economie en aan Kamagurka landbouw geven. En het zou me niet eens verwonderen als die laatste twee het er nog beter van af zouden brengen dan die eerste twee. Als je wil weten wat kunst is vraag het dan aan kunstenaars. En als je wil weten wat de boerenstiel inhoudt vraag het dan aan een landbouwer. Boeren is ook niet nostalgisch schaapjes hoeden in een bloemenweide.
 • Luc Lepoudre

  1 jaar geleden
  Een goede zaak dat de veegborstel eens wordt boven gehaald voor de subsidie-sector.
 • André Herbots

  1 jaar geleden
  Schaf al die subsidies af en tegelijkertijd ook de partij financieringen.
 • Patrick Vandeputte

  1 jaar geleden
  Die ego's zijn ook maar wereldberoemd in Vlaanderen alhoewel ze zich zelf veel hoger inschatten. Als overal moet bespaard worden, waarom zouden dat dan in de cultuur sector niet moeten?
 • Luc Christiaens

  1 jaar geleden
  Als de regering eens het goede voorbeeld zou geven en 60% zou besparen op de (te hoge) partijdotaties dan zou er misschien meer begrip zijn voor andere besparingen.
 1. Jef Neve boos over dalende subsidies in cultuursector: “Met ons belastinggeld betalen ze hun eigen postjes”

  Jef Neve boos over dalende subsidies in cultuursec­tor: “Met ons belasting­geld betalen ze hun eigen postjes”

  De Vlaamse regering snijdt in de subsidies voor de cultuursector. Volgend jaar trekt minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon 60 procent minder uit voor tijdelijke projectsubsidies. Kunstenaars die vaste werkingssubsidies krijgen, moeten 6 procent inleveren. De zeven erkende kunstinstellingen -waaronder de Ancienne Belgique in Brussel, het concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent- moeten 3 procent afstaan. “Dit is ons belastinggeld dat zij gebruiken om hun eigen postjes te betalen”, reageert jazzmuzikant Jef Neve op Radio 1. Ook vanop de oppositiebanken komt er kritiek op de besparingen in de cultuursector. Zowel Groen als PVDA zien de daling in de subsidies als een aanval op kritische kunstenaars.
 2. Maaike Cafmeyer, Kevin Janssens en collega-acteurs protesteren tegen besparingen - Jambon: “Stel zelf alternatieve besparing voor”

  Maaike Cafmeyer, Kevin Janssens en collega-ac­teurs proteste­ren tegen besparin­gen - Jambon: “Stel zelf alternatie­ve besparing voor”

  Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft in de commissie Cultuur de besparingsplannen voor de cultuursector uit de doeken gedaan. Een delegatie van actievoerders onder wie acteurs Maaike Cafmeyer, Tom Van Dyck en Kevin Janssens, woonde de zitting in het Vlaams Parlement bij. Jambon nodigt de cultuursector uit zelf een alternatieve besparing voor te stellen. “Ik wil in debat gaan over een betere opdeling”, aldus Jambon.
 1. Man (33) steelt politieauto, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje
  Play
  bizar

  Man (33) steelt politieau­to, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje

 2. Vijf nieuwe topgames die virtual reality (weer) op de kaart willen zetten
  Play
  games

  Vijf nieuwe topgames die virtual reality (weer) op de kaart willen zetten