Zuster Thérèse en Zuster Jeanne-Elise uit Bocholt.
Volledig scherm
Zuster Thérèse en Zuster Jeanne-Elise uit Bocholt. © Bogaerts Tiny

Acht op de tien religieuzen in Vlaanderen ouder dan 75 jaar

Wellicht nog dit jaar zal Vlaanderen minder dan 1.000 paters tellen en op korte termijn verdwijnt de helft van de zustercongregaties. Tachtig procent van de religieuzen in Vlaanderen is ouder dan 75 en minder dan 5 procent jonger dan 60 jaar. Even opmerkelijk: 15 procent is ouder dan 90. Dat meldt Kerk en Leven.

9 reacties

 • Ludo Tobben

  5 jaar geleden
  Als ge degenen aftrekt die niet meer als zuster, pater of pastoor gekleed zijn, dan schieten er niet veel meer over.
 • raf stevens

  5 jaar geleden
  Alle kritiek op de ordes ten spijt, maar wie heeft de eerste ouderlingengestichten opgericht, de eerste psychiatrische instellingen, gewoonweg alles met zorg voor mensen ?
 • piet devlieger

  5 jaar geleden
  Wat zal er nu gebeuren met die gigantische - werkelijk gigàntische - rijkdommen van de kloosters als er geen 'religieuzen' meer zijn ?
 • joseph verbeke

  5 jaar geleden
  Arthur,ook bij de paterkes naar school geweest zeker en nu nog eens goed naspuwen?Ik heb zusters gekend die alles behalve een rustig leventje gekend hebben en zich dag en nacht ingezet hebben om de armsten der armsten te helpen en te verzorgen.Maar ja dat soort komt niet in de nieuwsmedia hé....
 • jan geboers

  5 jaar geleden
  Twee nonnen wandelen voorbij de vismijn. Zegt de ene : "Amaai, de mijn stinkt". Antwoordt de andere: "Nee, 't is de mijn".